Sunday , 28 April 2024

Στα “κάγκελα” λογιστές και φοροτεχνικοί για ελέγχους της ΑΑΔΕ σε περιπτώσεις ασυμφωνίας Ε3 και myDATA

Του Γ. Κατσιάνη

Την έντονη αντίδραση των λογιστών και των φοροτεχνικών προκαλεί η πρόθεση της ΑΑΔΕ να διενεργήσει ελέγχους σε θέματα ασυμφωνίας κωδικών εξόδων του εντύπου Ε3 με τους αντίστοιχους κωδικούς myDATA για τη χρήση του 2022.

Όπως καταγγέλλει η πανελλήνια ομοσπονδία φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), το νομοθετικό πλαίσιο μέχρι σήμερα δεν προβλέπει τέτοιου είδους ελέγχους για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

“Η περίοδος εφαρμογής των myDATA έχει χαρακτηριστεί από την ίδια τη Διοίκηση ως περίοδος πιλοτικής εφαρμογής και προσαρμογής, τόσο των συναδέλφων Λογιστών – Φοροτεχνικών, όσο και των επιχειρήσεων. Ακριβώς αυτό υπογραμμίζεται στην Ε.2018/2023 παρ. Α4 με τη φράση: «…η προσυμπλήρωση των κωδικών από την ΑΑΔΕ είναι προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων και δεν είναι δεσμευτική…»”, τονίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της ΑΑΔΕ η ΠΟΦΕΕ και ζητά την παρέμβαση των κ.κ. Χατζηδάκη και Πιτσιλή.

“Να επιληφθείτε άμεσα, τόσο επί του θέματος που έχει προκύψει, όσο και παρόμοιων καταχρηστικών ζητημάτων, που αφορούν περιόδους πιλοτικής χρήσης των myDATA, ούτως ώστε να καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον αναντιστοιχία μεταξύ διατάξεων και ελεγκτικών διαδικασιών”, καταλήγει η επιστολή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *