Wednesday , 24 April 2024

Στα «κάγκελα» λογιστές και φοροτεχνικοί για τις φορολογικές δηλώσεις

Του Γ. Κατσιάνη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν στις 11 το πρωί της Παρασκευής 22 Ιουλίου, λογιστές και φοροτεχνικοί της Αττικής.

Κύριο αίτημα της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ) είναι η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου από τις 29 Ιουλίου που ισχύει σήμερα.

«Διανύουμε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στη φορολογική διοίκηση και μετάβασης στη ψηφιακή εποχή. Έχουμε πραγματοποιήσει τεράστια βήματα στην παροχή ηλεκτρονικών φορολογικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών. Έχουμε επιφορτιστεί υπέρμετρα σε σχέση με άλλους επαγγελματίες. Ο κλάδος μας έχει ανταποκριθεί επάξια στις εξελίξεις αλλά χρειάζεται την υποστήριξη του κράτους», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΦΕΕΑ.

«Δεν επαρκεί ο χρόνος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων»

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), το οποίο επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει δέκτης διαμαρτυριών, τόσο από λογιστές, όσο και από επιχειρήσεις.

«Ο χρόνος κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων δεν είναι επαρκής ώστε να ανταπεξέλθουν μέσα στις προθεσμίες ολοκλήρωσής τους. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι την περίοδο αυτή τα λογιστικά γραφεία έχουν πληθώρα άλλων υπηρεσιών που αφορούν τους πελάτες τους, όπως επιστρεπτέα προκαταβολή, power pass, fuel pass, όπως επίσης και τον υπολογισμό του ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και για τον 6° μήνα για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Και σε όλα αυτά προστίθενται οι υποχρεώσεις που βαρύνουν τα λογιστικά γραφεία απέναντι στον ΕΦΚΑ», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή που απέστειλε το ΕΕΑ προς τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της ΑΑΔΕ.

Να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 5.086.594 φορολογικές δηλώσεις επί συνόλω 6,5 εκατ. φορολογουμένων.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *