Friday , 19 April 2024

Στα «κάγκελα» λογιστές και φοροτεχνικοί για την ανάθεση του έργου της υποβολής δηλώσεων self test στο «Εργάνη» από τις επιχειρήσεις-πελάτες τους

Του Γ. Κατσιάνη

Την έντονη αντίδραση λογιστών και φοροτεχνικών προκαλεί η… συνήθεια πολλών επιχειρήσεων να τους αναθέτουν το έργο της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που διενεργούν self test.

Όπως υποστηρίζουν οι λογιστές, σύμφωνα με την απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.64232/15.10.2021, οι εργοδότες οφείλουν να ελέγχουν και να οριστικοποιούν την εικόνα που θα δημιουργείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (eservices.yeka.gr), κάνοντας είσοδο με τους κωδικούς τους και υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση κάθε βδομάδα στην οποία θα δηλώνει τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, πόσα διαγνωστικά τέστ έκαναν την εβδομάδα.

Όσον αφορά τις κυρώσεις που ισχύουν, για τους εργαζόμενους που δεν υποβάλλονται σε rapid test, προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση.

Μάλιστα, αν ο εργοδότης δεν υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Η αντίδραση

Στο πλαίσιο αυτό, ο σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών νομού Αρκαδίας αποφάσισε να απέχει από τη συγκεκριμένη διαδικασία, καλώντας μάλιστα «τους υπόχρεους εργοδότες – επιχειρήσεις στην άμεση ενημέρωση τους από τις οδηγίες και τα ΦΕΚ που εκδόθηκαν για την παρούσα υποχρέωσή τους, διότι τα πρόστιμα είναι υπέρογκα».

«Το δικαίωμα του εργαζόμενου να είναι ανεμβολίαστος επιφέρει άμεσα στον εργοδότη – επιχείρηση την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης και όχι στον λογιστή. Η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση αφορά αποκλειστικά τον εργοδότη – επιχείρηση και ουδεμία σχέση έχει ο λογιστής. Δεν αφορά λογιστικό, φορολογικό ή εργασιακό θέμα και συνεπώς υποχρέωση του λογιστή να υποβάλλει την χωρίς ουσία δήλωση αυτή», τονίζει στην ανακοίνωση του ο σύλλογος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιωαννίνων (ΕΦΕΕΙ), η οποία τονίζει ότι «ευθύνη του ελέγχου και της δήλωσης είναι αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη και σε καμία περίπτωση του λογιστή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *