Friday , 29 March 2024

Στα… χαρτιά παραμένει εδώ και επτά χρόνια(!) η δημοπράτηση της μελέτης για την αντιπλημμυρική θωράκιση του ρέματος Ξηροποτάμου στην Πολίχνη

Του Γ. Κατσιάνη

Στα… αζήτητα παραμένει τουλάχιστον εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια η δημοπράτηση και υλοποίηση της μελέτης διευθέτησης, οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής θωράκισης του ρέματος Ξηροποτάμου στην Πολίχνη.

Ο θάνατος του 26χρονου που παρασύρθηκε από ρέμα, το απόγευμα του Σαββάτου, φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της οριστικής διευθέτησης των ρεμάτων σε αστικές περιοχές.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της δημοτικής αρχής του Παύλου Μελά για εξεύρεση λύσης, τίποτα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καθώς η υπόθεση έχει «κολλήσει» από το 2014(!) στο υπουργείο Υποδομών.

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2014 οι βουλευτές ΚΚΕ, Θ. Κωνσταντινίδης και Ελ. Γερασιμίδου,  ο τότε υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ)/Κατασκευής Υδραυλικών Υποδομών του υπουργείου έχει ολοκληρώσει την εκτέλεση του καθαρισμού ρέματος και χειμάρρου Ξηροποτάμου και προγραμμάτισε «την ωρίμανση προς δημοπράτηση τον… καθαρισμό ρεμάτων και κατασκευή μικρών τεχνικών έργων δυτικής περιοχής».

Και ενώ το έργο παρέμεινε στα χαρτιά, τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 16 Μαΐου του 2018, το ΤΕΕ/ΤΚΜ με ανακοίνωση του κάνει λόγο για τις «μεγάλες εκκρεμότητες» που υπάρχουν στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.

«Το υπουργείο Υποδομών δημοπρατεί και η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας υλοποιεί», δήλωσε στο thesseconomy.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης και σημείωσε πως «αν η Πολιτεία και ειδικά το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών δεν φροντίσει για τη δημοπράτηση και υλοποίηση της μελέτης διευθέτησης, οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής θωράκισης του ρέματος Ξηροποτάμου, σίγουρα θα ξαναδούμε σύντομα τέτοιες εικόνες».

Να σημειωθεί ότι ο δήμος ζήτησε να κηρυχθεί η δημοτική ενότητα Πολίχνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *