Sunday , 28 April 2024

Στα 9 μέτρα η στάθμη του Πηνειού – «Έσπασαν» το ανάχωμα στο Φράγμα της Γυρτώνης

Συναγερμός έχει σημάνει στη Λάρισα από την υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού. Καθώς η στάθμη των νερών έχει φτάσει στα 9 μέτρα δόθηκε εντολή να εκκενωθούν παραποτάμια χωριά. Λίγο πριν από τις 9.00 σήμερα το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι. Για το λόγο αυτό, μέσα στη νύχτα, ελήφθη η απόφαση να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός.

Υπερχείλισε ο ποταμός
Νύχτα αγωνίας πέρασαν χιλιάδες Λαρισαίοι καθώς πλημμύρισαν οι εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη από νερά της εξωτερικής κοίτης του Πηνειού, αφού δεν λειτούργησε ένα κλαπέτο που έδιωχνε τα νερά από την περιοχή, ενώ την ίδια ώρα πλημμυρικά φαινόμενα πλήττουν τη συνοικία του Αγίου Θωμά, από νερά της τάφρου Χατζηχαλάρ που έρχονται από Κραννώνα, και Ελευθεραί. Την ίδια ώρα εκκενώνονται Κουτσόχερο, Αμυγδαλέα και Μάνδρα, ενώ σε φωτοβολταϊκά πάρκα στην Τερψιθέα ακούγονται εκρήξεις από μετασχηματιστές. Στην Πηνειάδα Τρικάλων, περιοχή ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στο σχολείο του χωριού. Ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε με αποτέλεσμα στην περιοχή Μπάρα Τρικάλων οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Μηνύματα από το 112
Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορος προκειμένου να απομακρυνθούν από τις περιοχές λόγω υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού στη Λάρισα. Μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής Αγιάς για τον Πηνειό, στη Λάρισα, να απομακρυνθούν προς το Στόμιο καθώς απειλούνται απο την κακοκαιρία «Daniel». «Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού ποταμού στα όρια του δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού» αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας του 112. Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο δήμος Λαρισαίων, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κλειστοί θα είναι για σήμερα Παρασκευή οι παιδικοί σταθμοί για να περιοριστούν οι μετακινήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *