Friday , 29 March 2024

Στεγαστικό επίδομα 1.000 ευρώ στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ

Του Γ. Κατσιάνη

Στην επέκταση της χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών και στους σπουδαστές των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), προχωρά η κυβέρνηση.

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης, προβλέπεται η χορήγηση του ετήσιου επιδόματος των 1.000 ευρώ και στους καταρτιζόμενους των δημόσιων ΙΕΚ.

Προϋποθέσεις

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος, ο δικαιούχος φοιτητής-σπουδαστής θα πρέπει «να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του στην οποία οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας».

Όσον αφορά την επίδοση του, ο σπουδαστής πρέπει «να είχε επιτυχία στις εξετάσεις τουλάχιστον στα μισά του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του που προβλέπεται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του προηγούμενο υ έτους ή των αντίστοιχων δύο εξαμήνων, εκτός του πρώτου έτους για το οποίο απαιτείται μόνο πιστοποιητικό εγγραφής».

Σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

Επίσης, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο ίδιος ο φοιτητής ή ο καταρτιζόμενος των δημόσιων Ι. Ε.Κ. όταν είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή είναι πάνω από 25 ετών ή είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει φορολογική δήλωση σύμφωνα με το άρθρο 61 του ν. 2238/1994 και δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου. 

Να σημειωθεί ότι το στεγαστικό επίδομα είναι ακατάσχετο, χορηγείται εφάπαξ και δεν υπόκειται σε φορολογία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *