Thursday , 18 April 2024

ΣτΕ: «Ναι» στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες

Τον… δρόμο για την έκδοση των νέων ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων που θα περιέχουν ηλεκτρονικό τσιπάκι («RFID chip») ανοίγει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι νόμιμα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες τα στοιχεία που προβλέπονται από την επίμαχη υπουργική απόφαση, παρά το γεγονός ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα τα οποία θα περιλαμβάνονται ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του πολίτη και κατόχου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Κι αυτό «γιατί είναι αναγκαία για την εκτέλεση έργου που εμπίπτει στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας και αφορά δημοσίου συμφέροντος σκοπό».

Αντίθετα, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι η αποθήκευση των στοιχείων που απαιτούνται για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν είναι νόμιμη.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει, μεταξύ άλλων περίπου 70 πολίτες, ένας αρχιμανδρίτης και τρεις πρωτοπρεσβύτεροι, δύο δικηγόροι, η «Εστία Πατερικών Μελετών», το «Ελληνορθόδοξο Κίνημα  Σωτηρίας» κλπ, που ζητούσαν να ακυρωθεί η 8200/0-297647/10.4.2018 κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων με «RFID chip» και παράλληλα καθορίζει τα προσωπικά στοιχεία που θα περιλαμβάνουν.

Οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν, εκτός των έως τώρα γνωστών δεδομένων (φωτογραφία, δακτυλικά αποτυπώματα, επώνυμο πατέρα, επώνυμο μητέρας, ύψος κλπ), το μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά), την ιδιότητα του κατόχου της ταυτότητας ως συνταξιούχου, την πρόσκαιρη και μόνιμη κατοικία κ.ά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *