Saturday , 20 April 2024

Στην…εντατική η ευρωπαϊκή και η αμερικανική οικονομία, λόγω κορωνοϊού- Ανοσία επιδεικνύει το Πεκίνο

Του Γ. Κατσιάνη

Στην…εντατική παραμένει η ευρωπαϊκή οικονομία, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με την Eurostat, η ύφεση στην ευρωζώνη έχει φτάσει στα επίπεδα του 1995 καθώς μετά την συρρίκνωση κατά 3,6% του ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο, καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ (12,1%), το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Σε επίπεδο χωρών, η Ισπανία κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση (-18,5%) και ακολούθησαν η Πορτογαλία (-14,1%) και η Γαλλία (-13,8%).

Ωστόσο, ισχυρό πλήγμα υπέστη το ίδιο διάστημα και η ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε., με το γερμανικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 10,1%, το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

Από το κακό στο… χειρότερο η αμερικανική οικονομία

Την χειρότερη ύφεση από το κραχ του 1929 βιώνουν οι ΗΠΑ, με την ύφεση να βουλιάζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το β΄ τρίμηνο του 2020, το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 32,9% σε ετήσια βάση από μόλις 5% απώλειες που κατέγραψε το α΄ τρίμηνο του 2020.

Ανάλογη και η εικόνα για τις καταναλωτικές δαπάνες (-34,6%) και τις ιδιωτικές επενδύσεις (-27%).

«Τρένο» η κινεζική οικονομία

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα για την κινεζική οικονομία, η οποία μετά το -6,8% που σημείωσε το ΑΕΠ, το α΄ τρίμηνο, σημείωσε ανάπτυξη 3,2%, το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

Μάλιστα, κινέζοι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα καταγράψει αύξηση ως και 6% μέχρι τέλος του έτους, γεγονός που αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα του Πεκίνου στη διαχείριση του Covid-19 και στις επιπτώσεις που είχε στην οικονομία της χώρας.     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *