Saturday , 20 April 2024

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση 12,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου προς το τέλος του χρόνου- Σε έξι εβδομάδες έτοιμο νέο εμβόλιο σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού

Συνολικά 12,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer που πήρε χτες το ”πράσινο φως” από τους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς φορείς θα αποστείλουν οι εταιρείες προς το τέλος του χρόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτό ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech προσθέτοντας ότι οι 27 χώρες μέλη της Ένωσης που χρειάζονται δόσεις του εμβολίου θα τις έχουν εντός πέντε ημερών. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό διευθυντή της εταιρείας Σον Μάρετ, έπειτα από την έγκριση του εμβολίου, οι εταιρείες επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις. Μάλιστα, πρόσθεσε πως πρόκειται για περισσότερο από το ήμισυ των δόσεων που αναμένεται να αποσταλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από το τέλος του έτους. Δεδομένου ότι απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου, οι αρχικές δόσεις που θα παραδωθούν στην Ε.Ε. είναι αρκετές για τον εμβολιασμό πληθυσμού 6,25 εκατομμυρίων.

Μέσα στο 2021 αναμένεται, ωστόσο, να επιταχυνθεί περισσότερο η διαδικασία παραγωγής των δόσεων καθώς, όπως γνωστοποίησε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Ζιρκ Πέτινγκ, τον Φεβρουάριο ξεκινάει την λειτουργία του το νέο εργοστάσιό της στο Μάρμπουργκ, στη Γερμανία. Η μονάδα, η οποία αγοράστηκε τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να έχει ικανότητα ετήσιας παραγωγής μέχρι 750 εκατομμυρίων δόσεων.

Παράλληλα, η εταιρεία εμφανίστηκε καθησυχαστική απάναντι στο ενδεχόμενο να χρειαστεί νέο εμβόλιο λόγω του νέου στελέχους του ιού που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία και έχει οδηγήσει στην διεθνή απομόνωση της χώρας. 

Σύμφωνα με την BioNTech, θα χρειαστεί έξι εβδομάδες ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού.  Αυτό γνωστοποίησε ο διευθυντής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν υποστηρίζοντας πως σε διάστημα έξι εβδομάδων η εταιρεία δύναται να διαθέσει νέο εμβόλιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *