Sunday , 28 April 2024

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Πότε ψηφίζεται

Την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί στη Βουλή η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής και στις 15 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Εκρηκτική η ατμόσφαιρα στη ΝΔ
Η περιβόητη ρύθμιση την οποία… σέρνει εδώ και καιρό στο δημόσιο διάλογο το Μαξίμου με εμφανή στόχευση εργαλειοποίησης ενός σοβαρού ζητήματος έχει δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες εδώ και αρκετές εβδομάδες, με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα σχετικά με υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές οι οποίοι διαφωνούν. Πρωταγωνιστής των αντιδράσεων είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ έχει ανοίξει σκληρό αγώνα κατά των επιδιώξεων του Μαξίμου, την ώρα που πρωθυπουργός και κυβέρνηση προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Οι διαφωνούντες
Θέμα έχει προκύψει και με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σπεύδει να του δώσει διέξοδο δίνοντας γραμμή για… αποχή. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο της αποχής, ενώ το ίδιο έσπευσε να ανακοινώσει και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Παράλληλα, στη Νέα Δημοκρατία παραμένει ακόμη άγνωστο πόσοι βουλευτές θα ακολουθήσουν τον δρόμο της αποχής ή της καταψήφισης, ενώ ερωτήματα υπάρχουν και για άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η πρώτη τοποθέτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκε από την εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία σημείωσε ότι με το παρόν νομοσχέδιο η Ελλάδα καθίσταται η 37η χώρα που εισάγει στο εθνικό δίκαιο την επέκταση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ απλώνει «δίχτυ» προστασίας για τα παιδιά.

Η αντιπολίτευση
Οι επόμενες ημέρες και η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου αναμένονται αποκαλυπτικές και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει δηλώσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τη ρύθμιση και να θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας, την ώρα που και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ. ΑΛΛ. προσανατολίζονται σε υπερψήφιση παρά τις όποιες διαφωνίες.
Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, έχει εκφραστεί αρνητικά βάζοντας μπροστά «τις επιπτώσεις του στα δικαιώματα των παιδιών», αλλά εκφράζοντας παράλληλα και συντηρητικές απόψεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Αντιδρά η Εκκλησία
Τέλος, η Εκκλησία έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο, με το τελευταίο κείμενο της Ιεράς Συνόδου που απευθύνεται στους πιστούς να αποτελεί «μνημείο σκοταδισμού».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *