Saturday , 20 April 2024

Στη Γαλλία ο πρώτος θάνατος από τον νέο κορονοϊό στην Ευρώπη

Πραγματικότητα αποτελεί δυστυχώς από σήμερα ο πρώτος θάνατος από τον νέο κορονοϊό επί ευρωπαϊκού εδάφος. Όπως ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν, ένας ηλικιωμένος Κινέζος τουρίστας, ο οποίος είχε νοσήσει από τον κοροναϊό και νοσηλευόταν στη Γαλλία πέθανε.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι “θα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμο το σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίσει μια πιθανή πανδημική διάδοση του ιού και ως εκ τούτου την εξάπλωση του ιού ανά τη Γαλλία”. 
Όπως επισήμανε, πάντως, ο Ρόμπιν Τόμσον, ειδικός της μαθηματικής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με σχεδόν 50 κρούσματα στην Ευρώπη, ένας θάνατος δεν αποτελεί έκπληξη και “το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να επισημάνουμε, ωστόσο, είναι ότι δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη”.

Στο μεταξύ, στην Κίνα ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο Covid-19 συνεχίζει να ανεβαίνει και σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας στοίχισε τη ζωή σε άλλους 143 ανθρώπους την Παρασκευή, αυξάνοντας το σύνολο των θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα σε 1.523.

Ο κοροναϊός αποτελεί, εξάλλου, τον σημαντικότερο παράγοντα αβεβαιότητας και για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Σε μια εποχή υποτονικής ανάπτυξης, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον πραγματικό αντίκτυπο του κοροναϊού», δήλωσε η ίδια από το Μόναχο, στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια, και τόνισε ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι πολύ σημαντικές ώστε να σχηματισθεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και ότι “θα χρειασθεί να συμφωνήσουμε συντονισμένα μέτρα για την προστασία της παγκόσμιας οικονομίας, μόλις μάθουμε περισσότερα για τον κοροναϊό», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες θα συνεργασθούν για συντονισμένη δράση αντιμετώπισης των παραγόντων αβεβαιότητας.

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί αδύνατον να προβλεφθεί πού θα εξαπλωθεί η επιδημία. “Το ξέσπασμα του covid-19 παραμένει ένα επείγον περιστατικό για την Κίνα και είναι αδύνατον να προβλέψουμε πού θα εξαπλωθεί η επιδημία, δήλωσε σήμερα επίσης από το Μόναχο ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους. Πρόσθεσε πάντως ότι παίρνει κουράγιο από τις ενέργειες της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά και ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *