Thursday , 25 April 2024

Στη διεθνή απομόνωση η Κίνα – Ελπίδες θεραπείας από επιστήμονες της Ιταλίας – Στις Φιλιππίνες ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας

Αυξάνονται οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους στους πολίτες από την Κίνα ή εφαρμόζουν παρόμοιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, το Πακιστάν και η Ιταλία και πολλές επίσης επαναπατρίζουν τους πολίτες τους, ενώ στο μεταξύ υπάρχει πλέον και ο πρώτος νεκρός από τον νέο κορονοϊό εκτός Κίνας, συγκεκριμένα στις Φιλιππίνες.

Η ιταλική κυβέρνηση, πάντως, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι επιστήμονες του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κοροναϊού. Όπως τόνισε ο Ιταλός υπουργός υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, «με τον τρόπο αυτό ανοίγονται νέοι δρόμοι για την μελέτη, την διάγνωση και την θεραπεία του ιού» και η Ιταλία πρόκειται να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, συνιστά τον έλεγχο σε επίσημα σημεία διέλευσης των συνόρων και προειδοποιεί ότι το κλείσιμο των συνόρων μπορεί απεναντίας να επιταχύνει την εξάπλωση του ιού, καθώς οι ταξιδιώτες θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να εισέρχονται ανεπίσημα στις χώρες.

Ο νεκρός στις Φιλιππίνες ήταν 44 ετών και ήταν το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στις Φιλιπίνες. Αξιωματούχοι από το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο άνδρας συνόδευε 38χρονη γυναία, η οποία ήταν και το πρώτο περιστατικό κοροναϊού της χώρας. Και οι δύο είναι από την Ουχάν της Κίνας, όπου ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. “Είναι το πρώτο περιστατικό θανάτου εκτός Κίνας. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο άνδρας προήλθε από τη Βουχάν», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο δόκτωρ Ραμπί Αμπεγιασίνγκε, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις Φιλιπίνες.

Ο “χάρτης” των κρουσμάτων ανά την υφήλιο έχει διαμορφωθεί πλέον ως εξής:

Στην Κίνα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό έχει ανέλθει σε 304 και τα συνολικά κρούσματα τουλάχιστον 14.380. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Επίσης:

– 14 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Ουχάν.

-Επτά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

-Ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.

Αυστραλία: Δώδεκα κρούσματα.

Καμπότζη: Ένα κρούσμα.

Νότια Κορέα: Δώδεκα κρούσματα.

Ινδία: Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κεράλα (νότια), φοιτητής στη Βουχάν.

Ιαπωνία: 20 κρούσματα.

Μαλαισία: Οκτώ κρούσματα.

Νεπάλ: Ένα κρούσμα.

Φιλιπίνες: Δύο κρούσματα

Σιγκαπούρη: 18 κρούσματα.

Σρι Λάνκα: Ένα κρούσμα.

Ταϊβάν: 10 κρούσματα.

Ταϊλάνδη: 19 κρούσματα.

Βιετνάμ: Έξι κρούσματα.

Αμερική

Καναδάς: Τέσσερα κρούσματα.

ΗΠΑ: Οκτω κρούσματα.

Ευρώπη

Ηνωμένο Βασίλειο: Δύο κρούσματα.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Γερμανία: Οκτώ κρούσματα.

Ισπανία: Ένα κρούσμα.

Φινλανδία: Ένα κρούσμα.

Γαλλία: Έξι κρούσματα.

Ιταλία: Δύο κρούσματα.

Σουηδία: Ένα κρούσμα.

Άλλα κράτη

Ρωσία: Δύο κρούσματα – Κινέζοι πολίτες.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Πέντε κρούσματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *