Monday , 6 May 2024

Στη Θεσσαλονίκη η Ολυμπιακή Φλόγα – Στη Νέα παραλία η τελετή υποδοχής της – Πού θα «διανυκτερεύσει», οι εκδηλώσεις

Στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα διανυκτερεύσει, φτάνει σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα, στο πλαίσιο της λαμπαδηδρομίας ανά την Ελλάδα. Ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει την τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας των XXXΙIΙ (33ων) Ολυμπιακών Αγώνων «ΠΑΡΙΣΙ 2024», σήμερα, Κυριακή 21 Απριλίου, στις 19.00 μ.μ. στη νέα παραλία, στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου.

Έπαρση Σημαιών και οι ύμνοι
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης θα είναι ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος και θα ανάψει το βωμό. Θα ακολουθήσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, άφιξη της αντιπροσωπείας των επισήμων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής «ΠΑΡΙΣΙ 2024» και έπαρση σημαιών, με την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδας από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η διαδρομή
Θα προηγηθεί η άφιξη της Φλόγας και τελετή υποδοχής στις 16.26 μ.μ. στην Δ΄ Δημοτική Κοινότητα, στην πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού (Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας) με παράλληλες εκδηλώσεις και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς το Ολυμπιακό Μουσείο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής, διάρκειας 30 λεπτών, στις 17.07 μ.μ. Στη συνέχεια η Φλόγα θα κατευθυνθεί προς τη νέα Παραλία – Ομπρέλες Ζογγολόπουλου, σύμφωνα με την παρακάτω διαδρομή: Ολυμπιακό Μουσείο – 3ης Σεπτεμβρίου – Εγνατία αριστερά – Λυσ. Καυτανζόγλου – λεωφ. Στρατού – Γαλλικό Ινστιτούτο – Λεωφ. Στρατού – Τσιμισκή – Ίωνος Δραγούμη – Λεωφ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου – Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα… διανυκτερεύσει στο χώρο των Ομπρελών Ζογγολόπουλου και στις 8.24 π.μ. , το πρωί, τη Δευτέρα 22 Απριλίου θα αναχωρήσει με τερματισμό στο Βυζαντινό ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Σταθμός το κτίριο του «Λυσέ»
Στη Θεσσαλονίκη, όπου η «καρδιά» της Γαλλίας… χτυπά εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, στο ιστορικό κτίριο του «Λυσέ» το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης καλεί μικρούς και μεγάλους λάτρεις των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τις 17:00 μ.μ. το «Λυσέ» θα… υποδέχεται μικρούς και μεγάλους με εργαστήρια γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τα παιδιά με πολλά δώρα, μουσική και κεράσματα, ενώ όλοι όσοι ανταποκριθούν στο κάλεσμα θα επευφημήσουν όλοι μαζί τους λαμπαδηδρόμους που θα διασχίσουν τη λεωφόρο Στρατού. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η πρέσβειρα της Γαλλίας, Laurence Auer. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων υπό τον γενικό τίτλο: «Στον δρόμο για το Παρίσι».

Σειρά δράσεων στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Λίγους μήνες πριν σημάνει η έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει και παρουσιάζει την «Olympic Flame Week», μία σειρά δράσεων που επιδιώκει τα ιδεώδη του αθλητισμού να αποτελέσουν τη βάση της φιλοσοφίας ζωής της νέας γενιάς. Σήμερα στις 16:00 μ.μ. θα γίνει στο Μουσείο η υποδοχή της Φλόγας. Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης αποτελεί σταθμό στη διαδρομή της Ιερής Φλόγας μεταφέροντας μήνυμα συμφιλίωσης των λαών, ειρήνης και ευγενούς άμιλλας σε παγκόσμιο επίπεδο. Την άφιξη της Ιερής Φλόγας θα ακολουθήσει η Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Δάδας «Παρίσι 2024».

Το… ταξίδι μέσα σε 11 ημέρες
Η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων χτυπάει στο Παρίσι, ακριβώς 100 χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση που έγινε στην Πόλη του Φωτός (1924). Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκίνησε την Τρίτη 16 Απριλίου από την Αρχαία Ολυμπία. Θα διανύσει 5.202 χιλιόμετρα μέσα σε 11 ημέρες στην ελληνική επικράτεια. Στις 26 Απριλίου θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού για να φτάσει, στις 8 Μαΐου, στη Μασσαλία με το ιστορικό πλοίο «Belem» και να συνεχίσει το ταξίδι της επί γαλλικού εδάφους μέχρι την πρωτεύουσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *