Saturday , 4 May 2024

Στη Θεσσαλονίκη ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής – Ο ιδιαίτερος λόγος της επίσκεψής του στην πόλη- Με ποιους φορείς θα συναντηθεί

Μετά το Άγιο Όρος ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής σεβασμιώτατος κ. Ελπιδοφόρος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου θα επισκεφτεί ιερές μητροπόλεις και θα έχει επαφές με φορείς της πόλης. Ιδιαίτερος και συγκινητικός ο λόγος της επίσκεψής του στην πόλη όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο ιδιαίτερος του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως σεβασμιωτάτου Βαρνάβα, πατέρας Παντελεήμονας.

Στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης τα παιδικά χρόνια του αρχιεπισκόπου
Όπως λέει ο πατήρ Παντελεήμονας «όταν ο αρχιεπίσκοπος -παιδί τότε- από την Κωνσταντινούπολη ήρθαν με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη ο τόπος όπου διέμεναν ήταν η Ηλιούπολη. Και η ενορία όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ήταν ο Άγιος Κωνσταντίνος. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στην ιερά μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως την οποία και θα επισκεφτεί το ερχόμενο Σάββατο 27 Ιανουαρίου. Το πρωί ο αρχιεπίσκοπος θα προστεί στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Ηλιουπόλεως, όπου και θα πραγματοποιηθεί η χειροτονία σε πρεσβύτερο του ιερολογιώτατου διακόνου της ιεράς αρχιεπισκοπής Αμερικής Πέτρου Gomez».

Οι επαφές του
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισκέφτηκε το μεσημέρι την ιερά μητρόπολη Θεσσαλονίκη όπου συναντήθηκε με το νέο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο. Αύριο, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στις 09.00 το πρωί ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, θα υποδεχθεί στο Διοικητήριο τον σεβασμιώτατο αρχιεπίσκοπο. Στη συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος θα επισκεφτεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Με το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη θα συναντηθεί κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών του θα επισκεφτεί και το Προξενείο των ΗΠΑ όπου θα τον υποδεχτεί ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Jerry Ismail. Στο Προξενείο της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Orhan Yalman Okan.

Επίσκεψη προσκυνητών
Κατά τη διαμονή του στη Θεσσαλονίκη ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα επισκεφτεί την ιερά μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Παϊσίου του Νέου. Θα ακολουθήσει επίσκεψη προσκυνητών στην ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών.

Το Σάββατο
Το Σάββατο, 27 Ιανουαρίου, ο αρχιεπίσκοπος μετά τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ηλιούπολη, θα επισκεφτεί τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα στην έδρα της ιεράς μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Επίσης θα επισκεφτεί τον δήμο Αμπελοκήπων όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου και στη συνέχεια θα επισκφτεί τον Φάρο του Κόσμου στο Δενδροπόταμο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο αρχιεπίσκοπος θα παραβρεθεί στην κοπή της βασιλόπιττας των ΑΧΕΠΑ σε ξενοδοχείο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή
Το πρωί της Κυριακής, 28 Ιανουαρίου, θα συλλειτουργήσει με τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και στη συνέχεια θα καταθέσει στέφανο στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας. Μετά από πρόσκληση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα είναι ο κύριος ομιλητής στις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Η ομιλία στην εκδήλωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *