Thursday , 18 April 2024

Στις αρχές του 2022 σε λειτουργία η νέα “Στοά Μοδιάνο” – Από τον Σεπτέμβριο οι συμφωνίες για μισθώσεις με εταιρείες και επαγγελματίες

Στις αρχές του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθούν τελικά οι τρέχουσες εργασίες ανάπλασης της ιστορικής αγοράς τροφίμων “Στοά Μοδιάνο” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού με τα συνακόλουθα περιοριστικά μέτρα εκ των πραγμάτων προκαλούν καθυστερήσεις.

Η πολεοδμική άδεια για το έργο είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2020 και τον Μάρτιο είχε αναδειχθεί εργολάβος αλλά εργασίες της ανάπλασης άρχισαν τον Αύγουστο του 2020 λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας, του πρώτου μεγάλου lockdown και των άλλων μέτρων οι εργασίες ξεκίνησαν τελικά τον Αύγουστο, με την προοπτική-ελπίδα από πλευράς των επενδυτών (Όμιλος Σάμι Φάις) να λειτουργήσει τα φετινά Χριστούγεννα.

Ο χρονικός αυτός ορίζοντας, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στο Thesseconomy.gr από πλευράς της εταιρείας των επενδυτών δεν φαίνεται να είναι εφικτός – λόγω και πάλι των νεότερων κυμάτων της πανδημίας – και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στους πρώτους μήνες του 2022, ενώ από το φετινό Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι οι εργασίες θα έχουν προχωρήσει στο βαθμό που απαιτείται ώστε να αρχίσουν οι συμφωνίες με εταιρείες και επαγγελματίες που θα εγκατασταθούν στην πλήρως ανακαινισμένη νέα “Στοά Μοδιάνο”.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2017 μεταβιβάστηκε το 43,63% των μετοχών της αγοράς από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία στην «One Outlet Α.Ε.» συμφερόντων του επιχειρηματία Σάμι Φάις, που είχε αναδειχτεί ανάδοχος στον σχετικό διαγωνισμό, με τίμημα 1,9 εκατ. ευρώ και μετά από δικαστικές διαμάχες με μικρομετόχους που είχαν προσπαθήσει να σταματήσουν τις αλλαγές η πολεοδομική άδεια – όπως προαναφέρεται – εκδόθηκε τελικά τον Ιανουάριο του 2020. Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 5 εκατ.ευρώ.

Η Μοδιάνο είναι διατηρητέος χώρος τόσο ως κτήριο όσο και ως προς τη χρήση της ως παραδοσιακής αγοράς τροφίμων (ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983 και ΦΕΚ 946/Β/16-11-1995). Η επιφάνεια του κτηρίου, που χτίστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο μεταξύ των σημερινών οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού, κατά την περίοδο ανοικοδόμησης της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917, ως η κεντρική αγορά τροφίμων της πόλης, είναι 2.888,07 τ.μ. ανωδομή και 2.530,04 τ.μ. υπόγεια.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της εποχής του μεσοπολέμου και παράλληλα η μεγαλύτερη διασωζόμενη – και μάλιστα σκεπαστή- αγορά τροφίμων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τη μελέτη του έργου στο ισόγειο θα μπορούν να λειτουργήσουν περί τα 140 καταστήματα, που θα κατανέμονται σε πτέρυγες ομοειδών προϊόντων. Θα περιλαμβάνει, επίσης, καταστήματα εστίασης, τα οποία προβλέπεται να λειτουργήσουν στους δύο εξώστες, στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της αγοράς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *