Friday , 3 May 2024

Στις φλόγες Κάρυστος, Κέρκυρα και Δερβενάκια Αχαΐας – Καίγεται 8η μέρα η Ρόδος – Στοπ σε δάση της Β. Ελλάδας

Μαίνονται και σήμερα οι φωτιές σε Κέρκυρα, Κάρυστο, Δερβενάκια Αχαΐας, ενώ για όγδοη μέρα η πύρινη λαίλαπα καίει τη Ρόδο. Συνεχείς ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα μέτωπα και οι κάτοικοι, επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές παλεύουν με τις φλόγες προκειμένου να περιορίσουν τις φωτιές.

Στη Ρόδο
Στην Ρόδο κατά τη διάρκεια της νύχτας δόθηκε μάχη με την φωτιά στο Γεννάδι και στο Βάτι. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις. Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα αφού σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Στην Εύβοια
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Μάλιστα λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν στο Πλατανιστό να εκκενώσουν προς την Κάρυστο. Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Κάρυστο ενισχύουν δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα.

Στην Κέρκυρα
Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στην Κέρκυρα όπου, σύμφωνα με την πυροσβεστική, υπήρξαν αναζωπυρώσεις στη περιοχή της Παλιάς Περίθειας. Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στα Δερβενάκια
Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της πυρκαγιάς στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου και εκεί μέσα στην νύχτα σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού. Στο Αίγιο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με τη βοήθεια ενός ελικοπτέρου.

Σε επιφυλακή στην Κ. Μακεδονία
O κρατικός μηχανισμός σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κι άλλες περιοχές βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς και σήμερα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς. «Σε πλήρη ετοιμότητα είναι και σήμερα η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», καθώς όπως είπε στο thesseconomy.gr ο γενικός Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, «είμαστε στην κατηγορία 3 κι έχουμε ‘κλειστές’ δασικές εκτάσεις σε Θεσσαλονίκη, σε Χαλκιδική, Ημαθία, Σέρρες και Πιερία. Συμβάντα έχουμε κάθε μέρα, αλλά μέχρι στιγμής στην Κεντρική Μακεδονία αντιμετωπίστηκαν άμεσα και γρήγορα».

Περιπολίες στο Σέιχ Σου
Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας στο σύνολο των δασών στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι και τα μεσάνυχτα προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς. Για το λόγο αυτό παρατάθηκε και για σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας στο δάσος του Σέιχ Σου. Άνδρες της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και των δήμων και εθελοντές πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες για να προστατεύσουν το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *