Friday , 26 April 2024

Στις 5 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα self tests στα φαρμακεία – Στις 12 Απριλίου ανοίγουν ορισμένα σχολεία

“Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία με την προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ” ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Επίσης, θα επαναξιολογηθεί  η επαναλειτουργία  καταστημάτων και εμπορικών κέντρων. Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self tests θα ανακοινωθεί την Παρασκευή δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σχετικά με τη διενέργεια των self rapid tests τόνισε ότι “εξετάζεται η δυνατότητα ο γονέας να δηλώνει  με υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής, το παιδί του έχει κάνει το self test και είναι αρνητικό”, δήλωσε η ίδια. “Στόχος είναι ο καθένας να μπορεί να επιτηρεί την υγεία του”, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. “Η Κυβέρνηση διασφαλίζει τέσσερα δωρεάν τεστ το μήνα για κάθε πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ”, συμπλήρωσε και τόνισε πως “είναι θέμα ηθικής και ατομικής ευθύνης όταν κάποιος ξέρει ότι είναι θετικός να ακολουθήσει το πρωτόκολλο”.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το επόμενο διάστημα θα μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα του self testing, με τη δωρεάν διάθεση rapid test. Κάθε πολίτης θα δικαιούται έως 4 rapid test δωρεάν τον μήνα, ένα την εβδομάδα, με σκοπό να εντοπίζονται τυχόν κρούσματα, να απομονώνονται και να περιοριστεί η διασπορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, τα πρώτα self tests θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Ερωτηθείς για τα self tests και αν θα γίνουν υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις όπως του λιανικού εμπορίου, ο ΓΓ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε ότι υπάρχουν εισηγήσεις των ειδικών, και θα αποτυπωθεί τις επόμενες μέρες με ποιο τρόπο θα αξιοποιούν οι επιχειρήσεις τη δυνατότητα αυτή. 

Σήμερα στις 16:00μμ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη για τον κλάδο της εστίασης με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα Ανάπτυξης ‘Αδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, τους υφυπουργούς στον πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και ‘Ακη Σκέρτσο, τον γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Μετά το τέλος της σύσκεψης θα γίνουν ανακοινώσεις για την εστίαση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *