Saturday , 27 April 2024

Στον Έβρο το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος-Γιατί ο φράχτης αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Άγκυρα

Του Γ. Κατσιάνη

Τον Έβρο θα επισκεφτεί το προσεχές Σάββατο 30 Μαΐου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να βρεθεί στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές, όπου θα επιθεωρήσει και την πορεία των εργασιών κατασκευής του φράχτη, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των εργασιών το επόμενο δεκαήμερο, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.   

Ωστόσο, η επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλου στη συγκεκριμένη περιοχή έχει σημειολογικό χαρακτήρα, καθώς πραγματοποιείται λίγα μόλις 24ωρα από το νέο «μπαράζ» προκλητικότητας της Άγκυρας.

Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θέτει ζήτημα επανακαθορισμού οριοθέτησης της συνοριακής γραμμής που διαμορφώθηκε με το Πρωτόκολλο του 1926, επικαλούμενο «φυσικούς και τεχνητούς» παράγοντες. 

«Τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι απολύτως καθορισμένα, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης και των Πρωτοκόλλων που ακολούθησαν… Συνεπώς, η συνοριακή γραμμή δεν μετακινείται», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο STAR και υπογράμμισε πως πρόθεση της Ελλάδας είναι η προστασία των χερσαίων συνόρων της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *