Tuesday , 30 April 2024

Στους… δρόμους αύριο, ένα χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών – «Χειρόφρενο» στον ΟΑΣΘ – Ποιοι άλλοι απεργούν

Με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους-αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια», η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει για αύριο, 28 Φεβρουαρίου, 24ωρη απεργία με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών. Την ίδια ώρα το ένα μετά το άλλο τα σωματεία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις για απεργία την ίδια μέρα.

Χωρίς αστικά αύριο η Θεσσαλονίκη
Στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας για το δυστύχημα στα Τέμπη ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού επισημαίνουν ότι «κατά της διάρκεια της 24ωρης απεργίας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας 50 λεωφορείων για την κάλυψη των αναγκών κίνησης, ενώ τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ καθώς και η νυχτερινή γραμμή του αεροδρομίου (1Ν) θα εργαστούν κανονικά». Και προσθέτουν «την ημέρα αυτής της θλιβερής επετείου, οι εργαζόμενοι στις επιβατικές και στις εμπορευματικές μεταφορές θα είμαστε στον δρόμο του αγώνα για αποκάλυψη της αλήθειας, της αποτροπής συγκάλυψης ευθυνών και της ανάδειξης όλων των ζητημάτων τα οποία άπτονται της ασφάλειας στην συγκοινωνία, της ασφάλειας στην μεταφορά».

Παραλύει η χώρα
«’Ενας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας – στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ. Και διευκδικούν: «Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός, επαναφορά δώρων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας κ.ά.

Χωρίς τρένα
Επίσης 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (μηχανοδηγοί) ανακοίνωσε ότι προχωρά σε κινητοποιήσεις την 28η Φεβρουαρίου ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της τραγωδίας. Ακόμη 24ωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλε και το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς «αφενός ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και αφετέρου στέλνοντας μήνυμα – απαίτηση προς κάθε κατεύθυνση ότι για εμάς τους Σιδηροδρομικούς πάνω από όλους και πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων», όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους. Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο σιδηρόδρομο και στους σιδηροδρομικούς οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν ‘όρθιο’ το Σιδηρόδρομο. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς χρόνια ‘φωνάζουν’ προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου».

«Δεμένα» τα πλοία
«Δεμένα» στα λιμάνια θα παραμείνουν αύριο τα πλοία λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης των ναυτεργατικών σωματείων. Η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων θα ξεκινήσει στις 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 12.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Στο… έδαφος και τα αεροπλάνα
Καμία πτήση δεν θα εκτελείται αύριο από και προς ελληνικά αεροδρόμια καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν με 24ωρη απεργία. Όπως σημειώνεται, σε ανακοίνωση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, «κατά τη διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετηθούν μόνον οι πτήσεις που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο».

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν οι δημοσιογράφοι
Τετράωρη στάση εργασίας από τις 10.00 π.μ. – 14.00 μ.μ. προκήρυξε αύριο για τους δημοσιογράφους η ΠΟΕΣΥ. «Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και να μπει «τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών «οι δημοσιογράφοι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα νοσοκομεία, και των φοιτητών για δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *