Saturday , 27 April 2024

Στους δρόμους βγάζουν τα τρακτέρ οι αγρότες της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας– Πού στήνουν τα μπλόκα

Μετά από τις αποφάσεις που πήραν σε γενικές συνελεύσεις τους, στους δρόμους βγαίνουν από σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας. Όπως υποστηρίζουν διαμαρτύρονται για «το μέλλον και την επιβίωσή τους».

Τα μπλόκα
Στον κόμβο Πλατυκάμπου δίνουν… ραντεβού στις 12.00 το μεσημέρι οι αγρότες της περιφερειακής ενότητας Λάρισας. Οι αγρότες της Καρδίτσας βγαίνουν επίσης με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στη 1.00 μετά το μεσημέρι στον κόμβο της Ε-65. Στις 12.00 το μεσημέρι στον κόμβο Μεγαλοχωρίου θα βρεθούν οι αγρότες των Τρικάλων όπου θα συγκεντρωθούν προκειμένου να μεταβούν στο Ζάρκο για να στηθεί το μπλόκο των Τρικαλινών αγροτών. Τα τρακτέρ στους δρόμους έχουν ήδη βγάλει οι αγρότες των περιοχών που βρίσκονται στο Δ. Πηνειού, που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Τί υποστηρίζουν οι αγρότες
Σε σχετικές ανακοινώσεις καθώς και στις γενικές τους συνελεύσεις, οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι «δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους, καθώς βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα. Ειδικά στη Θεσσαλία, παραμένουν μια σειρά από προβλήματα που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη. Η εξόφληση των ανεπαρκών αποζημιώσεων έχει ανακοινωθεί ότι θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, την ίδια ώρα που 180.000 στρέμματα στο νομό Λάρισας παραμένουν κάτω από τα νερά, στους υπόλοιπους νομούς δεν έχουν καταστεί καλλιεργήσιμα χιλιάδες στρέμματα».

Τρακτέρ και σε Ημαθία, Πέλλα, Σέρρες, Θράκη
Στο δημαρχείο Χαλκηδόνος έδωσαν… ραντεβού σήμερα στις 9.30 το πρωί οι αγρότες της περιοχής ζητώντας, μεταξύ άλλων, μείωση του κόστους παραγωγής και προστασία από τις φυσικές καταστροφές. Μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι μέσα στην πόλη της Κομοτηνής όπως αποφάσισαν οι αγρότες της Ροδόπης. Αγρότες με τα τρακτέρ τους θα βγουν σε διάφορα σημεία στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στην Ημαθία, στην Πέλλα αλλά και στις Σέρρες.
Μετά από αποφάσεις που πήραν οι κατά τόπους αγροτικοί σύλλογοι θα πραγματοποιηθούν διαμαρτυρίες σε υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, στις έδρες των αντιπεριφερειών, ενώ σχεδιάζουν και την κάθοδό τους στην «Agrotica», που θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *