Thursday , 18 April 2024

Στους δρόμους κατεβαίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Του Γ. Κατσιάνη

Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Λαγκαδά, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ενίσχυσης του κλάδου.

Το αγωνιστικό ραντεβού δίνεται την προσεχή Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί, έξω από την εφορία Λαγκαδά.  

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Λαγκαδά, καλεί την κυβέρνηση να μειώσει το κόστος παραγωγής των προϊόντων, λαμβάνοντας μέτρα όπως είναι μεταξύ άλλων η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η επιδότηση των ζωοτροφών.

«Το πετρέλαιο κινείται σε τιμές πάνω από 1,50 ευρώ το λίτρο, όταν ο μέσος όρος της τιμής του αγροτικού πετρελαίου στην Ε.Ε βρίσκεται κάτω από 1 ευρώ. Το ρεύμα, με την ρήτρα αναπροσαρμογής και τις απανωτές αυξήσεις θα επιβαρύνει κατά 50%-70% επιπλέον την τιμή του ρεύματος. Οι τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ιδιαίτερα στα λιπάσματα, έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί σε κάποια είδη. Στην τεράστια αύξηση του κόστους των ζωοτροφών η επιχορήγηση των 25 εκατομμυρίων, δηλαδή των ούτε 2 ευρώ ανά προβατίνα, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μόνο ως φάρσα μπορεί να εκληφθεί», τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *