Saturday , 4 May 2024

Στο έλεος της φωτιάς η Ελλάδα – Στάχτη πάνω από 670.000 στρμ. γης – Καίγονται Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Βοιωτία και Πάρνηθα

Ανεξέλεγκτη για έκτη μέρα συνεχίζεται η πύρινη λαίλαπα στην Αλεξανδρούπολη. Η φωτιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα ενώ οι φλόγες έχουν περάσει στη Ροδόπη. Πάνω από 617.000 στρέμματα είχε κατακάψει μέχρι χθες το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, ενώ πάνω από 50.000 στρέμματα κάηκαν στη Φυλή Αττικής με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Καίγεται η Ροδόπη
Η φωτιά κινείται νότια και βρίσκεται μέσα σε οικισμούς της Ροδόπης, ειδικότερα έξω από τον οικισμό της Συκορράχης, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη, «από χθες το βράδυ η φωτιά καίει στα Κασσιτερά και τη Συκορράχη του δήμου Μαρωνείας-Σαπών και όλη η περιοχή είναι στα πρόθυρα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Στην νότια Ροδόπη πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στον Μίσχο του δήμου Ιάσμου, όπου, σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, «η φωτιά κινείται προς την κατεύθυνση της Βουλγαρίας».

Πρόβλημα οι αναζωπυρώσεις
Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν το δύσκολο έργο κατάσβεσης των αναζωπυρώσεων που έχουν δημιουργήσει μέτωπα πυρκαγιών κυρίως στις περιοχές Μελία, Κοίλα, Γρατινή, Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή γι’ αυτό και εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων αυτών των περιοχών. Η φωτιά τη νύχτα αναζωπυρώθηκε και στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής.

Στη μάχη με τις φλόγες
Στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης δίνουν μάχη οκτώ ελικόπτερα και 17 αεροσκάφη. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν πυροσβέστες με οχήματα από Ρουμανία, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στη Βοιωτία
Μαίνεται το πύρινο μέτωπο και στη Βοιωτία όπου η κατάσταση παραμένει δύσκολη ιδιαίτερα στους οικισμούς Στείρι και Ζάλτσα, παρ’ ότι υπάρχει μια μικρή βελτίωση. Το βράδυ εστάλη μήνυμα μέσω 112 στους κατοίκους των οικισμών να απομακρυνθούν εσπευσμένα από την περιοχή, να κατευθυνθούν προς Κυριάκι και Δίστομο αντίστοιχα, εξαιτίας της μιας από τις τέσσερις που καίνε στην Βοιωτία. Η φωτιά απειλούσε το βράδυ επίσης την ευρύτερη περιοχή και καταβάλλονται προσπάθειες να περιοριστεί. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Στην Πάρνηθα
Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην Πάρνηθα όπου η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά ήταν σε ύφεση, όμως μία νέα μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε λίγο μετά τις 4.00 το πρωί, πάνω από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής. Μέσω του 112 εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άγιος Νικόλαος και Αγία Παρασκευή. Οι κάτοικοι των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου ειδοποιήθηκαν με μήνυμα από το 112 να είναι σε ετοιμότητα για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πυροσβέστης στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς τη νύχτα, τραυματίστηκε στο πόδι και χρειάστηκε να παραλειφθεί από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου και στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο Αχαρνών.

Στοπ και σήμερα σε Χαλκιδική
Υψηλός είναι και σήμερα (Πέμπτη 24 Αυγούστου) ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Για το λόγο αυτό απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων στις δασικές περιοχές της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *