Wednesday , 1 May 2024

Στο… δρόμο σήμερα φοιτητές και αντιπατριαρχικές ομάδες – Διαμαρτύρονται υπέρ του ασύλου και κατά της έμφυλης βίας

Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένες για σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Στις 12.00 το μεσημέρι δίνουν «ραντεβού» φοιτητές των Ελευθεριακών Σχημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Θα συγκεντρωθούν μπροστά στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ,προκειμένου -όπως υποστηρίζουν – «να διαδηλώσουν ενάντια στην καταστολή και υπέρ της υπεράσπισης του ασύλου».

Το απόγευμα η δεύτερη διαμαρτυρία
Το απόγευμα στις 18.00 μ.μ. στην πλατεία Χαριλάου θα συγκεντρωθούν αντιπατριαρχικές ομάδες. Θα διαμαρτυρηθούν κατά της έμφυλης βίας και κατά των γυναικοκτονιών. Είναι γεγονός ότι η τελευταία γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Άλλωστε τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων είναι σοκαριστικά. Τα ανοιχτά δεδομένα της ελληνικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία, δίνοντας όπου αυτό ήταν εφικτό, όνομα και πρόσωπο στα θύματα, 80 γυναικοκτονίες έγιναν μέσα σε τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για μία «επιδημία» που μαστίζει την Ελλάδα και τον κόσμο.

133 γυναικοκτονίες ημερησίως
Το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του UN Women, 48.800 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν από συντρόφους ή μέλη των οικογενειών τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κατά μέσο όρο 133 γυναικοκτονίες ημερησίως. Στην Ελλάδα το κύμα γυναικοκτονιών κορυφώθηκε το 2021 και 2022 (με 23 και 24 θύματα αντίστοιχα), ενώ και το 2023 στιγματίστηκε από 13 γυναικοκτονίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *