Thursday , 2 May 2024

Στο “κόκκινο” η ζήτηση για το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Την ευκαιρία σε περισσότερους παραγωγούς να ενταχθούν στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) δίνει η κυβέρνηση, μετά την αύξηση κατά 40 εκατ. ευρώ του σχετικού προϋπολογισμού.

Οι χιλιάδες αιτήσεις που κατατέθηκαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες εξάντλησαν τον αρχικό προϋπολογισμό των 21,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση του.

Οι ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι του ΤαΜιΔΑΕ είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την γεωργία, νέοι γεωργοί, αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό.

Το Ταμείο παρέχει δάνεια, ύψους 3.000-25.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής από 2 έως 5 έτη, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο ο χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί.

Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Επιπλέον, το ΠΑΑ μέσω του ΤαΜιΔΑΕ παρέχει επιδότηση επιτοκίου διάρκειας δύο ετών για το τμήμα του δανείου που παρέχεται από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δυο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο για το 50% του συνολικού τους δανείου στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *