Friday , 3 May 2024

Στο… κόκκινο Κ. Μακεδονία, Θεσσαλία – Ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών –Στοπ σε Σέιχ Σου και άλλα δάση

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 5) τίθεται για πρώτη φορά στη φετινή αντιπυρική περίοδο σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουλίου, το δυτικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ακραίο πυρομετεωρολογικό κοκτέιλ
Όπως δήλωσε ο ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, «το Συντονιστικό Όργανο αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας στο δάσος του Σέιχ Σου, στο δασόκτημα Ωραιοκάστρου και στην περιοχή Λάναρι της Θέρμης, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Κι αυτό γιατί από αργά το απόγευμα και καθόλη τη διάρκεια της Πέμπτης οι άνεμοι που θα πνέουν στην περιοχή θα είναι θυελλώδεις (βόρειοι-βορειοδυτικοί). Σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν στην πόλη και με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, επιδεινώνοντας της πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή. Στα σημεία θα περιπολούν εθελοντές, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας του Δασαρχείου και του στρατού και εθελοντών». Ο κ. Στεργιάδης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να σεβαστούν τις απαγορεύσεις. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε ετοιμότητα να συνδράμει με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Στο… πόδι
Παράλληλα, τα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλονίκης, η Χαλκιδική και τμήματα των Σερρών, Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού «4» που χαρακτηρίζεται πολύ υψηλού κινδύνου. Ταυτόχρονα, σε κατάσταση συναγερμού τίθενται και περιοχές της Θεσσαλίας, όπως η Λάρισα, ο Βόλος, η Εύβοια, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία και η Αττική καθώς και το βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου.

Στη Χαλκιδική
Από σήμερα, 26 Ιουλίου, στις 7.30 το πρωί έως τις 7.30 το πρωί του Σαββάτου, 29 Ιουλίου, απαγορεύεται η κυκλοφορία στις περιοχές των δήμων Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Πολυγύρου:
α) στη Χερσόνησο Κασσάνδρας «Κορυφογραμμή»( από Κασσανδρινό μέχρι Αγία Παρασκευή), «Αράπης» και «Χαλκοβούνι» Παλιουρίου), β) στη Χερσόνησο Σιθωνίας (Κορυφογραμμή Δραγουνδέλι από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι και την Συκιά), γ) στο Δήμο Αριστοτέλη (Κομίτσα μέχρι Ουρανούπολη – Τσάμια Στρατωνίκης – Φυσώκα – Σκοπευτήριο Στρατωνίου),
δ) Ορεινός όγκος Χολομώντα (Αναδασώσεις περιοχή Βραστάμων, Περιοχή ευθύνης Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη).

Στο Κιλκίς
Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 26 Ιουλίου, στις 7.30 το πρωί έως την Παρασκευή, 28 Ιουλίου 7:30 το πρωί η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων, πεζών και παραμονής εκδρομέων στις παρακάτω περιοχές :

-Λόφου Ηρώων της πόλης του Κιλκίς
-Αναδασώσεων Κιλκίς – Μεταλλικού,
-Λόφος Αγίου Γεωργίου Κιλκίς και
-Δημοτικό αλσύλλιο Αξιούπολης.

Στην Πέλλα
Απαγορεύεται η κυκλoφορία σε όλα τα δάση της Περιφερειακής Ενότητας συμπεριλαμβανομένων και των περιαστικών δασών Έδεσσας και Ελευθεροχωρίου του δήμου Πέλλας.

Στην Πιερία
Στοπ στην κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων στον Όλυμπο και στα Πιέρια Όρη από τις 8.00 το πρωί της Τετάρτης, 26 Ιουλίου, έως τις 8.00 το πρωί της Πέμπτης 27 Ιουλίου αποφάσισε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Οι περιοχές – θέσεις για απαγόρευση εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και Πιερίων είναι οι εξής:

-Ορεινός όγκος Παλαιών Πόρων και Παλαιού Παντελεήμονα (μετά τους οικισμούς),
-από Λιτόχωρο προς Μοναστήρι Αγίου Διονυσίου (Μετόχι) και Πριόνια (μετά τους οικισμούς),

-Στην τοποθεσία Μύλοι Λιτοχώρου,

-Στην περιοχή του Δίον προς Κορομηλιά (Ρέμα Ορλιά),
-Στην Αγία Τριάδα Βροντούς προ θέση Κρεββάτια – Αγία Κόρη – ρέμα Αράπη,
-Στον Άι Γιάννη Λιτοχώρου προς θέση Σκανταλιάρα, και
-Από τον οικισμό Άνω Μηλιάς προς Καταφύγιο Άνω Μηλιάς (μετά τον οικισμό).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *