Saturday , 27 April 2024

Στο “μικροσκόπιο” του ΣΔΟΕ καταστήματα εστίασης που λανσάρουν ως επώνυμα, κοκτέιλ δικής τους παρασκευής!

Του Γ. Κατσιάνη

Μπαράζ ελέγχων σε καταστήματα εστίασης της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ για τον εντοπισμό παράνομων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών που πωλούνται σε πελάτες.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το thesseconomy.gr, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ Μακεδονίας κατάσχεσε πρόσφατα από καφέ-μπαρ της Χαλκιδικής, δεκάδες συσκευασίες (φωτογραφία) και φιάλες των 700 ml, 1000 ml, 150 0ml, 5 lt, 10 lt που περιείχαν κοκτέιλ δικής τους παρασκευής και αποθήκευσης.  

Από τον δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε, προέκυψε ότι η κατασχεμένη ποσότητα των αλκοολούχων ποτών περιείχε συστατικά αγνώστου προελεύσεως και ποιότητας.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία η αποσφράγιση του αλκοολούχου ποτού, οίνου, ζύθου πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη.

Ειδικότερα, κατά την εκτέλεση της παραγγελίας και εφόσον το ζητήσει ο πελάτης, η μετάγγιση της ποσότητας του ποτού από την αρχική προσυσκευασία στο ποτήρι πρέπει να γίνεται παρουσία του και να του δίνεται η δυνατότητα να διαβάσει την επισήμανση της συγκεκριμένης προσυσκευασίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, απαγορεύεται η μερική ή ολική μετάγγισή του περιεχομένου σε άλλον περιέκτη προκειμένου να προσφερθεί στον πελάτη.

Σύμφωνα με παράγοντες του ελεγκτικού μηχανισμού, το φαινόμενο της παράνομης πώλησης προπαρασκευασμένων αλκοολούχων ποτών έχει παρατηρηθεί και σε καταστήματα διασκέδασης της Θεσσαλονίκης ενώ στόχος των επιτήδειων είναι αφενός, η μείωση του κόστους και αφετέρου, η αύξηση του περιθωρίου κέρδους από την κατανάλωση ποτών.

Να σημειωθεί ότι το πρόστιμο για την συγκεκριμένη παράβαση ανέρχεται σε 1.500 ευρώ ανά κατάστημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *