Wednesday , 24 April 2024

Στο Μουσείο της Αμφίπολης εκτίθεται πλέον η κεφαλή της δεξιάς Σφίγγας από τον Τύμβο Καστά

Στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης περιλαμβάνεται πλέον η κεφαλή της δεξιάς Σφίγγας από το μνημείο του Τύμβου Καστά.

Το έργο στο Ταφικό Μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος με ευθύνη της Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Στα μέσα του Μαΐου ξεκίνησε μια εργασία υψηλής εξειδίκευσης: η αντικατάσταση της προσωρινής στερεωτικής διάταξης – υποστύλωσης του Μνημείου με νέα. Η νέα διάταξη, προϊόν ειδικού σχεδιασμού, εξασφαλίζει πλήρως με ισχυρότερα και αραιότερα υποστυλώματα το μνημείο και παρέχει τη δυνατότητα ευχερούς εκτέλεσης του απαιτουμένων εργασιών στερέωσης και συντήρησής του.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών έχει προγραμματίσει κατά τον μήνα Αύγουστο, την διενέργεια αρχαιολογικών διερευνητικών-διαπιστωτικών τομών προς υποστήριξη των αναστηλωτικών εργασιών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού καταλήγει με την επισήμανση ότι μετά την ανασκαφή του μνημείου, η αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του ετέθη σε διεπιστημονική βάση. Εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες σύμφωνα με τις αρχές αποκατάστασης των μνημείων και εν συνεχεία ετέθη σε προτεραιότητα η εκτέλεση ενός σύνθετου έργου υψηλής εξειδίκευσης, ιδιαίτερων τεχνικών απαιτήσεων και υψηλού προϋπολογισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *