Thursday , 18 April 2024

Στο Παρίσι το παγκόσμιο πρωτάθλημα ψωμιού 2020 – Η πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Θεσσαλονίκης στην κριτική επιτροπή.

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

Για άλλη μια χρονιά το παγκόσμιο πρωτάθλημα ψωμιού διεξάγεται στο Παρίσι από τις 11 έως τις 14 Ιανουαρίου. Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο Christian Vabret, ένας από τους καλύτερους αρτοτεχνίτες της Γαλλίας και επίτιμος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού.  Το πρωτάθλημα ιδρύθηκε το 1992 και έχει ως στόχο να προωθήσει το επάγγελμα του αρτοποιού και την ποιότητα του ψωμιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαγωνίζονται 12 ομάδες από την Ταϊβάν, την Ακτή Ελεφαντοστού, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, την Κίνα, την Κόστα Ρίκα, τη Δανία, την Ολλανδία και την Αίγυπτο.

Οι χώρες που συμμετέχουν διαγωνίζονται στην παρασκευή μπαγκέτας και ψωμιών ανά τον κόσμο,  στα γλυκά παρασκευάσματα, αρτοκαλλιτεχνήματα και την γκουρμέ αρτοποιία.

Οι κριτές προέρχονται από τη Σενεγάλη, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Φινλανδία, το Βιετνάμ ενώ την Ελλάδα εκπροσωπεί η πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Θεσσαλονίκης Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδας, Έλσα Κουκουμέρια.

Σε δηλώσεις της στο thesseconomy η κυρία Κουκουμέρια ανέφερε ότι «η επιλογή μου ως  κριτή έχει να κάνει με προσωπική γνωριμία που έγινε όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη ο Christian Vabret που είναι ο προεδρος του bakery world cup, όμως  σίγουρα έχει να κάνει και  με το γεγονός ότι η βιοτεχνική αρτοποιία είναι σε καλό επίπεδο στην Ελλάδα. Βέβαια, ευελπιστούμε ότι μέσα από την ΑΡΤΟΖΥΜΑ που θα γίνει στις 22-24 Φεβρουαρίου και θα διεξαχθεί το πανελλήνιο  πρωτάθλημα ψωμιού,  θα προκύψει η εθνική ομάδα αρτοποιίας που στόχος μας είναι να συμμετάσχει σε αυτόν τον διεθνή διαγωνισμό. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό όμως παρόλα αυτά παραμένει μια γιορτή της βιοτεχνικής αρτοποιίας και του φρέσκου ψωμιού».

Ο νικητής του παγκόσμιου πρωταθλήματος ψωμιού θα προκύψει την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *