Friday , 29 March 2024

Στο προεδρικό μέγαρο σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για τη δεύτερη διερευνητική εντολή – Τί προβλέπει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές

Στις 11.00 το πρωί θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να λάβει τη δεύτερη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν αναμένεται να την αξιοποιήσει. Αμέσως μετά, την τρίτη διερευνητική εντολή θα λάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος –πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- αναμένεται να πράξει αναλόγως.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με τους αρχηγούς των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές
Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων έχει την δυνατότητα έως τρεις ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η εξάντληση του τριημέρου δεν είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση όμως που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο προεδρικό μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *