Monday , 6 May 2024

Στο “στόχαστρο” κυβερνητικών στελεχών οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Του Γ.Κατσιάνη

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικά στελέχη στοχοποιούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά πως η Πολιτεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με δυσπιστία εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.

Το ερώτημα του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου γιατί “ο δικηγόρος δεν πάει να γίνει ντελιβεράς” είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας σειράς προκλητικών δηλώσεων.

Να θυμίσω την δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε δηλώσει ότι “τουλάχιστον οι μισοί από εσάς θα πρέπει να απολύσετε τους λογιστές σας ή τους συμβούλους που πήρατε να σας κάνουν είτε επιστρεπτέα προκαταβολή είτε οτιδήποτε του ΕΣΠΑ, να μην τους πληρώσετε ποτέ (!)”.

Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2021 η δήλωση του τότε υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη ότι “όποιος επιχειρηματίας της εστίασης θέλει να παραδώσει στα αλήθεια τα κλειδιά της επιχείρησής του, εγώ προσωπικά ο Άδωνις Γεωργιάδης την παίρνω”.

Προφανώς, τέτοιου είδους εκφράσεις δεν συμβαδίζουν με το κλίμα ομαλότητας και συνεργασίας που πρέπει να χαρακτηρίζει την σχέση Πολιτείας και επαγγελματιών, στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.

Όσον αφορά το θέμα της φοροδιαφυγής, είναι γεγονός ότι καμία κυβέρνηση από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να την ελέγξει.

Ωστόσο, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού και της αναβάθμισης των υποδομών του κράτους, η κυβέρνηση θα μπορέσει να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στο πεδίο της καταπολέμησης της διακίνησης “μαύρου” χρήματος.

Εκτός και οι κυβερνώντες, θεωρούν ότι ζούμε ακόμα σε αναλογική εποχή, όπου μέσω της οριζόντιας φορολόγησης επιτυγχάνεται η ενίσχυση των δημοσιονομικών εσόδων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *