Saturday , 4 May 2024

Στο… φουλ οι προετοιμασίες στην Αθήνα για την επίσκεψη Ερντογάν – Στόχος οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και οι κόκκινες γραμμές

Σε «φρούριο» έχει μετατραπεί η Αθήνα, ενώ στην τελική ευθεία έχουν μπει οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεθαύριο, Πέμπτη, στην πρωτεύουσα.

Το μήνυμα της κυβέρνησης
Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως προτεραιότητα σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στην περιοχή και να μπορέσουν οι δύο χώρες να συζητάνε παρά τη διαφορετική οπτική που έχουν σε κρίσιμα θέματα. Επίσης στόχος είναι να γίνει ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια των δύο πλευρών να εμπεδωθεί το κλίμα διαλόγου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν διαφορές. Μπαίνει μια ατζέντα με θέματα που φέρνουν κοντά τις δύο χώρες (όπως η οικονομία και το περιβάλλον), ενώ πρόοδος καταγράφεται και στο μεταναστευτικό (που θα αποτελέσει και ένα από τα θέματα του ευρωτουρκικού διαλόγου).

Οι… κόκκινες γραμμές
Σε δεύτερο χρόνο στο τραπέζι του διαλόγου θα μπορούσαν να μπουν και πιο βαριά θέματα, με την Αθήνα να έχει καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές. «Εμείς προσερχόμαστε στη συζήτηση αυτή, όπως και σε κάθε αντίστοιχη σημαντική συνάντηση, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι δεδομένες οι διαφωνίες μας, όμως εμείς αυτό που θέλουμε είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα δεν περιμένουν πως θα αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεχομένως η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μετά από επτά χρόνια – στη διάρκεια των οποίων οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν σε οριακό σημείο έντασης – μπορεί να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και την εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί μεθαύριο, Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα γίνουν δηλώσεις και στη συνέχεια θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους κυρίους Μητσοτάκη και Ερντογάν με τους συμμετέχοντες υπουργούς, υπό τη μορφή του γεύματος εργασίας. Θα προηγηθούν διμερείς συναντήσεις των συμμετεχόντων υπουργών με στόχο να υπογραφούν μια σειρά συμφωνιών (σε θέματα από τη λεγόμενη θετική ατζέντα).

*Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ταγίπ Ερντογάν που υπέγραψαν από κοινού και την ιδρυτική Διακήρυξη του Συμβουλίου. Ακολούθησε τρεις ακόμα συνεδριάσεις : στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο (Αντώνης Σαμαράς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), στην Αθήνα Δεκέμβριο του 2014 (Αντώνης Σαμαράς και Αχμέτ Νταβούτογλου) και στη Σμύρνη τον Μάρτιο του 2016 ( Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *