Sunday , 28 April 2024

Στο “ψυγείο” η παραχώρηση της μαρίνας της Αρετσούς, εδώ και 18 μήνες!

Του Γ. Κατσιάνη

Στα…αζήτητα παραμένει εδώ και ενάμισι χρόνο, η παραχώρηση της μαρίνας της Αρετσούς, μετά το “φρένο” που έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Όλα ξεκίνησαν στις 22 Ιανουαρίου του 2021 όταν το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) A.E. δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού), πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της νέας χωροθέτησης της μαρίνας, κατά το άρθρο 31 του ν. 2160/1993.

Δηλαδή, πριν να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα (ΠΔ) του νέου γενικού σχεδιασμού και η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία των προβλεπόμενων έργων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τρεις μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου του 2021 ο δήμος Καλαμαριάς να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., ζητώντας να ακυρωθεί η από 22.1.2021 πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού) από το ΤΑΙΠΕΔ.

Έτσι, τον Απρίλιο του 2022 το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή του δήμου και  ακύρωσε την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., υιοθετώντας το σκεπτικό ότι έπρεπε να έχει εκδοθεί το Π.Δ. του  νέου γενικού σχεδιασμού και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία των προβλεπόμενων έργων.

Με ερώτηση τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Τουρισμού, πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ζητούν να μάθουν “σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία του νέου γενικού σχεδιασμού της μαρίνας και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *