Thursday , 28 March 2024

Στο 95% η πτώση στον τουρισμό εξαιτίας του κορωνοϊού

Της Σ.Ξανθοπούλου

Τα πάνω κάτω φέρνει στον ελληνικό τουρισμό ο κορωνοϊός. Την ώρα που ο ΣΕΤΕ κάνει λόγο για μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 65%, τουριστικοί πράκτορες κάνουν λόγο για πτώση που αγγίζει το 95%!

Ο Στέφανος Χατζημανώλης, τουριστικός πράκτορας και μέλος της οργανωτικής ομάδας τουρισμού του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στο thesseconomy τονισε τα εξής:

“Για ποιο 65% μιλάνε; Τη στιγμή που είναι κλειστά όλα τα σύνορα, όλα τα αεροδρόμια, όλα τα τουριστικά γραφεία, όλες οι on-line πλατφόρμες, τα πάντα. Άρα ανάλογα με το τουριστικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής υπάρχει και η αντίστοιχη καταστροφή. Όσοι είμαστε tour operators / οργανωτές προορισμών δηλαδή, έχουμε οργανώσει προϊόντα που θα καλύπτουν τις ανάγκες απο την περίοδο 15-20 Ιουλιου. Έως το Σεπτεμβριο, εγώ ας πούμε, ετοίμασα ένα προϊόν σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων και το Δήμο της Χίου, οργανωμένο όπως πρέπει, σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα. Ομοίως στα Ζαγοροχώρια και στη Χαλκιδική δεν ειναι καθόλου απλή δουλειά.

Ο κ. Χατζημανώλης σημείωσε ότι “αλλάζουν όλα, πού θα τρως, πώς θα καθαρίζεται το δωμάτιό σου. Τα δωμάτια θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα πλέον, όχι με διαμονές μια – δυο νυχτες,  τέρμα οι πισίνες, αλλιώς θα σερβίρονται τα πρωινά, αλλιώς τα γεύματα στα εστιατόρια, η επικοινωνία”.

Ο κ. Χατζημανώλης σημείωσε ότι θα υπαρξει κατά το επιθυμητό μια κίνηση 20% σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή  αντί για 100 θα ταξιδέψουν μόνο 20. Άρα πρέπει να οργανώσουμε άρτια προιόντα για αυτούς. “Βλεπω οτι δεν υπάρχει μεγάλη δράση, ίσως αργοτερα, μέσα στον Μάιο, αλλά γενικά όλοι είναι απογοητευμένοι. Θα αλλάξουν σχεδόν τα πάντα, προσωρινά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις πτήσεις, για παράδειγμα, οργανώνω αναχωρήσεις μόνο με 90 άτομα σε 170 θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει κενός χώρος. Στα λεωφορεία των 53 ατόμων θα βάζουμε 22 άτομα το πολύ. Στα πλοία μόνο το 70% το πολύ της πληρότητας των θέσεων.

Αλλαγές και στα γκρουπ

Όσα ταξίδια γίνουν με γκρουπ θα έχουν πολλές και μικρότερες υπο-ομαδες, οικογένειες και παρέες. “Δηλαδή, ένα αεροσκάφος που μετέφερε 90 άτομα, παλιά χρειαζόταν δύο λεωφορεία. Τώρα θα θέλει 1×22 και 7 βαν× 7 άτομα. Θέλω να πω ότι εμείς που τώρα τρέχουμε προσπαθούμε για να έχουμε τη καλύτερη δυνατή εξίσωση, κριτήρια ασφαλείας, ιατρικής επισήμανσης, αξιόλογων υπηρεσιών σε κατάλληλη τιμή. Αναμένουμε μια κίνηση στο 20% κατά το θετικό σενάριο, άρα τεράστια πτώση” επισημαίνει ο κ. Χατζημανώλης.

“Βιώνουμε μια ασύμμετρη απειλή και τώρα οργανώνουμε την άμυνα” τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης και συμπλήρωσε ότι “μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ή δε θα ανοίξουν καθόλου ή θα ανοίξουν ένα από τα ξενοδοχεία τους. Σίγουρα οι περιοχές που δέχονται κόσμο κυρίως μέσω αεροπορικών αφίξεων θα δυσκολευτούν να επανέλθουν στην κανονικότητα. Όσο γρήγορα περάσαμε στη μαύρη σελίδα για τον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας τόσο πιο αργά θα επανέλθουμε στο άσπρο. Άλλωστε η θερινή σεζόν έχει ήδη αρχίσει αλλά τα ξενοδοχεία είναι κλειστά” σχολίασε ο κ. Τσιτλακίδης.

Τι πρέπει να γίνει

“Είναι ολοφάνερο ότι πρέπει να στηριχτούν οι εργαζόμενοι και οι τουριστικές επιχειρήσεις. Να διασωθούν οι άνθρωποι του τουρισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι στα 12 χρόνια της ύφεσης ο τουρισμός στήριξε την ελληνική οικονομία. Επίσης, πάντα να θυμόμαστε ότι ο τουρισμός αποτελεί ανθρωποκεντρική δραστηριότητα” τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και πρόσθεσε ότι “υπάρχει μια αισιοδοξία ότι λόγω της καλής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, θα επανακάμψει ο τουρισμός στην Ελλάδα το 2021”.

Δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος ο κ. Χατζημανώλης και εξηγεί ότι “το σημαντικό είναι η Πολιτεία να αντιληφθεί ότι στον τουρισμό δεν δίνει βοήθημα, αλλά ΕΠΕΝΔΥΕΙ στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει πρόγραμμα ουσιαστικής οικονομικής στήριξης όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην τουριστική αλυσίδα θα έχουμε τεράστιες απώλειες και χρεωκοπίες. Προέβλεψε δε, ότι ελάχιστοι ξένοι θα έρθουν στη Νότια Ελλάδα. “Εκεί θα υπάρξει η πτώση του 65% και πλέον. Στο Βορρά όμως οι Βαλκάνιοι θα έρθουν ή θα θελήσουν να έρθουν αλλά εκεί και πάλι η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για τον εκσυγχρονισμό των σταθμών εισόδου, με ιατρική παρακολούθηση/ θερμομέτρηση/ αξιολόγηση στοιχείων κλπ. Παράλληλα με την ανάπτυξη ετοιμοπόλεμης ομάδας κρούσης σε Χαλκιδική, Πιερία, Καβαλα. Τι θα κάνει η Πολιτεία με αυτή την προετοιμασία; Θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *