Wednesday , 24 April 2024

Στρίβειν δια της… κάλπης η κυβέρνηση, λόγω του προσφυγικού;

Του Γ. Κατσιάνη

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έδειχνε ότι είχε πολιτικό σχέδιο και υλοποιούσε έγκαιρα όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά.

Η ενίσχυση των επιδομάτων, η ψήφιση φορολογικών μέτρων για την ανακούφιση των επαγγελματιών και η υιοθέτηση δράσεων που αφορούν την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών, με την ενίσχυση της αστυνόμευσης, αποτέλεσαν την «ταυτότητα» του κυβερνητικού έργου, τους πρώτους επτά μήνες.

«Είναι γεγονός ότι αυτοί (σ.σ. κυβέρνηση) φαίνονται πιο έτοιμοι και οργανωμένοι από τους προηγούμενους. Λες και είχαν έτοιμα τα νομοσχέδια από καιρό», μου είπε βουλευτής του ΚΚΕ.    

Ωστόσο, το προσφυγικό εξελίσσεται σε «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η άρνηση του Βερολίνου να συνδράμει στην έκκληση για ισόνομη κατανομή των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Δουβλίνου ΙΙΙ, ουσιαστικά άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρεθεί εκτεθειμένη, λόγω έλλειψης σχεδίου αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Έτσι, μετά την μεταφορά 1.200 προσφύγων από τη νησιωτική στην ηπειρωτική χώρα και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, καταγράφηκε αλλαγή πλεύσης.

Οι λόγοι ήταν δύο: αφενός, λόγω πολιτικού κόστους και αφετέρου, λόγω της συμφωνίας που υπάρχει με την Ε.Ε. ότι όσοι πρόσφυγες μετακινούνται στο εσωτερικό μιας χώρας-μέλους, δεν προβλέπεται να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους, παρά μόνο αν το θέλουν οι ίδιοι.

Τα νέα μέτρα

Η επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων, η χρήση πλωτού φράχτη και η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά αποτελούν μέρος των νέων μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Χίου, της Μυτιλήνης και της Σάμου  όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες, θέτουν και πάλι υπό αμφισβήτηση την επιτυχία της συγκεκριμένης επιλογής.

Με το προσφυγικό να απασχολεί πρωτίστως την κοινωνία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τα στοιχεία των οποίων δείχνουν ανάσχεση της δυναμικής που είχε η κυβέρνηση, το προηγούμενο διάστημα, προβάλλει ως πιθανή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μετά το καλοκαίρι.

Άλλωστε, οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ενόψει της άνοιξης και του καλοκαιριού, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών μαίνονται και η κυβέρνηση αναζητά την ιδανική λύση για να μεταθέσει χρονικά το πρόβλημα, μετά τις εκλογές και την νέα ψήφο εμπιστοσύνης που προσδοκά ότι θα λάβει από τους πολίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *