Friday , 19 April 2024

Στρίβειν δια των… πρόωρων εκλογών λόγω παρακολουθήσεων

Του Γ. Κατσιάνη

Πριν από 10 ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου.

Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κατάσταση, η κυβέρνηση εισάγει το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου τονίζει επανειλημμένα ότι το φαινόμενο των παρακολουθήσεων έχει ευρωπαϊκή διάσταση, με εκατοντάδες αξιωματούχους να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των πρακτικών.  

Ακολουθεί η χθεσινή παραίτηση του Γ.Γ. του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ, εξέλιξη η οποία προκαλεί την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να ζητά τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών.  

«Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.

Η κυβέρνηση, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, δηλώνει σύμφωνη με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για την συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει την υπόθεση ενώ ακολουθεί και η διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.

Η επόμενη ημέρα

Οι εξελίξεις αυτές επαναφέρουν και πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών καθώς θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την υπόθεση ως μέσο για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Με σύνθημα «Όλα στο φως», ο πρωθυπουργός πιθανόν να επικαλεστεί λόγους «εθνικής ασφαλείας» για να πάει σε πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή εμπεριέχει υψηλό ρίσκο καθώς αφενός θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ο πολιτικός που επιδιώκει την διαφάνεια, αφετέρου θα φανεί ανακόλουθος με την δέσμευση του για εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων ετών για οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει την διαχείριση της χώρας εκείνη την περίοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να επαναλάβει ιστορικά λάθη του παρελθόντος, γι’ αυτό και οι πρόωρες εκλογές φαντάζουν ως η ιδανική λύση για το πολιτικό του μέλλον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *