Thursday , 2 May 2024

Στροφή της Ελλάδας στην παραγωγή μικροκυκλωμάτων και ημιαγωγών

Του Γ.Κατσιάνη

Στροφή στην παραγωγή μικροκυκλωμάτων και ημιαγωγών (microchips) κάνει η χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε κατά την έναρξη των εργασιών του 3ου Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ) ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, για την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα η βιομηχανία των μικροτσίπ.

“Η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας, δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία, ειδικά στο chips designing, υπάρχουν πάνω από 20 εταιρείες που παράγουν καινοτομία και τεχνολογία”, τόνισε ο κ.Σκρέκας.

Στα οφέλη που θα προκύψουν από την δράση European Chips Act αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση για Επικοινωνιακά Δίκτυα, Περιεχόμενο και Τεχνολογίες (DG CONNECT) της Ε.Ε., Θωμάς Σκορδάς.

Όπως σημείωσε, το European Chips Act στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Καινοτομία και ανάπτυξη – προσέλκυση νέων επενδύσεων και γραμμές παραγωγής – καθώς και διαχείριση κρίσεων.

“Το European Chips Act φέρνει επενδύσεις 43 δις ευρώ ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανακοινωθούν από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 80 δις ευρώ που θα φέρουν πάνω από 350.000 θέσεις εργασίας”, υπογράμμισε ενώ επισήμανε πως το πρόγραμμα Chips EU δρομολογεί πιλοτικές γραμμές παραγωγής μικροτσίπ και τη γεφύρωση του χάσματος από το εργαστήριο στο εργοστάσιο.

Ιδιαίτερη μνεία, έκανε, δε και στην ανάπτυξη κέντρου για μικροκυκλώματα, η προκήρυξη για το οποίο θα δημοσιευθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024 και μέσω αυτού θα στηριχθεί η ανάπτυξη των κβαντικών τεχνολογιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *