Saturday , 20 April 2024

Στ. Πέτσας: Συγκυριακές οι ανατιμήσεις αγαθών, λόγω εισαγόμενου πληθωρισμού

Συγκυριακά χαρακτηριστικά παρουσιάζει το φαινόμενο των αυξήσεων αρκετών βασικών αγαθών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, ο κ. Πέτσας παραδέχθηκε ότι όντως έχουν σημειωθεί ανατιμήσεις κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά αυτές οφείλονται σε εισαγόμενο πληθωρισμό.  Ωστόσο, οι παρατηρούμενες αυξήσεις δεν μπορούν ακόμη να απορροφηθούν, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αυξήσεις στον τομέα της εστίασης δεν θα πρέπει να μετακυλισθούν εξ ολοκλήρου στους καταναλωτές για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, οπότε «είχαμε ενισχύσει εμμέσως τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, γιατί δεν είδαμε μείωση τιμών».

Δεύτερον, επειδή εφαρμόζεται δέσμη μέτρων, «που έχει να κάνει με την προστασία από τις ανατιμήσεις της ενέργειας και (…) θα προστατεύσει για κάποιο χρονικό διάστημα τους επαγγελματίες».

Πάντως, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι, εάν σε λίγους μήνες το φαινόμενο των ανατιμήσεων δεν ξεπεραστεί, τότε θα χρειαστεί «κάποια αναθεώρηση».

Σχετικά με το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «υπάρχει επιβράδυνση της απότομης ανάπτυξης που υπήρξε τους προηγούμενης μήνες, τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μετά την ευφορία που προκάλεσε η άρση των πρώτων lock downs». Όπως υποστήριξε, «η επιβράδυνση αυτή θα επηρεάσει σίγουρα και τις τιμές των αγαθών και της ενέργειας παγκοσμίως».  

Όσον αφορά σε τυχόν νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι είναι πιθανό να ληφθούν, εφόσον οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ ισχυροί. 

«Το όποιο περιθώριο υπάρχει για στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας θα διατεθεί. Ας περιμένουμε λίγο τον προϋπολογισμό», δήλωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *