Friday , 29 March 2024

Συμβούλιο Υπουργών Ε.Ε.: Προς απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από ΦΠΑ για συναλλαγές με επιχειρήσεις σε άλλα κράτη-μέλη

Απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων των χωρών-μελών της Ε.Ε. από ΦΠΑ για τις συναλλαγές που κάνουν με επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προβλέπει η κοινή προσέγγιση για την περαιτέρω απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ που εφαρμόζονται στις μικρές επιχειρήσεις. στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

Στο κείμενο της εν λόγω απόφασης επισημαίνεται πως οι επιχειρήσεις έχουν διοικητικές υποχρεώσεις σχετικά με τον ΦΠΑ και ενεργούν ως συλλέκτες του φόρου προστιθέμενης αξίας, αλλά αυτό συνεπάγεται κόστος συμμόρφωσης, που είναι αναλογικά υψηλότερο για τις μικρές επιχειρήσεις σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Κριτήρια – Προϋποθέσεις

Ένας από τους κύριους παράγοντες για την εξαίρεση αυτή θα είναι τα επίπεδα του κύκλου εργασιών, που δεν θα πρέπει υπερβαίνει το όριο που ορίζει το οικείο κράτος-μέλος, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 85.000 ευρώ.

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να πληρούν τις προϋποθέσεις για απλουστευμένους κανόνες συμμόρφωσης στον τομέα του ΦΠΑ σε περίπτωση που ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το όριο που ορίζει το οικείο κράτος-μέλος, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 85.000 ευρώ.
Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μικρές επιχειρήσεις από άλλα κράτη μέλη, οι οποίες δεν υπερβαίνουν αυτό το όριο, θα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την απλοποιημένη πρόταση, εάν ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών τους σε ολόκληρη την Ε.Ε. δεν υπερβαίνει τα 100 000 ευρώ.

Σκοπός των νέων κανόνων είναι η συμβολή στη δημιουργία ενός φορολογικού περιβάλλοντος, που θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν διασυνοριακές συναλλαγές με αποδοτικότερο τρόπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *