Friday , 3 May 2024

Συνάντηση Θεοχάρη-Χατζηθεοδοσίου για τα POS

Του Γ. Κατσιάνη

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το θέμα της χρήσης των τερματικών μηχανημάτων (POS),μετά το τελεσίγραφο που έθεσε η κυβέρνηση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου για την εγκατάσταση των POS σε επιχειρήσεις 35 κλάδων.

“Για να λειτουργήσει το τερματικό αποδοχής καρτών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τον τραπεζικό τομέα”, δήλωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και αναφέρθηκε στις αρρυθμίες που καταγράφονται σήμερα για την υλοποίηση του μέτρου.

“Υπάρχουν τράπεζες οι οποίες αρνούνται να δώσουν τερματικό POS αν κάποιος επαγγελματίας οφείλει. Επίσης, υπάρχουν τράπεζες που ζητούν κλειστό συμβόλαιο τριών ετών. Ωστόσο, όταν κάποιος παίρνει επιδότηση, πληρώνει 200 ευρώ τον χρόνο. Άρα είναι παράλογο η τράπεζα να ζητά τριετές συμβόλαιο. Επιπλέον, υπάρχουν τράπεζες που θέλουν συγκεκριμένο τζίρο για να σου χορηγήσουν POS”, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ ενώ υποστήριξε πως οι χρεώσεις POS στην Ελλάδα είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

“Στην Ευρώπη, η χρέωση POS της πιστωτικής κάρτας είναι 0,2-0,3 ευρώ ενώ στην Ελλάδα είναι 0,7-0,8 ευρώ ανά συναλλαγή. Αν για παράδειγμα μια επιχείρηση κάνει πέντε συναλλαγές την ημέρα με POS, τότε το ετήσιο κόστος είναι 2.500 ευρώ!”, υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *