Thursday , 25 April 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΤΟ Thesseconomy.gr- «Η Ελλάδα θα πάψει να είναι η χώρα όπου όποιος μετανάστης έρχεται, παραμένει για μακρό χρονικό διάστημα»

Συνέντευξη στην Όλγα Γιοβαντζάκη

«Φρένο» στο δόγμα των «ανοικτών συνόρων» βάζει η κυβέρνηση στο προσφυγικό καθώς σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στόχος είναι  «η Ελλάδα να πάψει να είναι η χώρα που δεν περιφρουρεί τα σύνορά της χώρας ή η χώρα στην οποία οποιοσδήποτε έρχεται και παραμένει για μακρό χρονικό διάστημα». Επιπλέον, ο κ.Βαρβιτσιώτης χαρακτηρίζει «κακή» την Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας την ανάγκη προστασίας των ελληνικών προϊόντων και των εμπορικών τους σημάτων.  

Στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τονίσατε ότι «η Νέα Δημοκρατία πήρε κληρονομιά την κακή Συμφωνία των Πρεσπών». Πιστεύετε ότι η χώρα μας κινδυνεύει από την συμφωνία αυτή; Ποια η θέση της νέας κυβέρνησης;

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία. Αυτή ήταν η θέση μας προεκλογικά, αυτή είναι η θέση μας και μετεκλογικά. Η προηγούμενη κυβέρνηση δέσμευσε την χώρα μας, θυσιάζοντας όσα είχε κατοχυρώσει η χώρα μας με την Ενδιάμεση Συμφωνία και την εθνική θέση μας ως χώρα, όπως ορθά, την είχε οριοθετήσει ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι. Σήμερα, διαχειριζόμαστε τις συνέπειες αυτής της κακής συμφωνίας και επιδιώκουμε με την πολιτική μας να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της ώστε θέματα αλυτρωτισμού και παραβίασης του κράτους δικαίου να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ενταξιακή πορεία της βορείου, γείτονος χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση έχει ως κυρίαρχο στόχο να προστατεύσει τα ελληνικά προϊόντα και τα ελληνικά εμπορικά σήματα ενώ ταυτόχρονα θα προβάλουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου την εθνική και πολιτισμική κληρονομιά της Μακεδονίας. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση είναι ο φάρος της σταθερότητας της Νοτιανατολικής Μεσογείου και έχει ως επίκεντρο τις πολιτικής την αναβάθμιση των γεωπολιτικών και οικονομικών σχέσεων με όλες τις βαλκανικές χώρες».

Με αφορμή το ψήφισμα που εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο προσφυγικό, είδαμε την χώρα μας, να εκτίθεται  με μελανά χρώματα και την αρμόδια εισηγήτρια για την Μετανάστευση κ.Petra De Sutter να μιλάει για «σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης», αφήνοντας αιχμές για κατασπατάληση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τι απαντάτε;

«Το δόγμα των “ανοικτών συνόρων” και η ανεύθυνη διαχείριση του προσφυγικού που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, δημιούργησε εικόνες ντροπής στα νησιά μας, οι οποίες οδήγησαν σε δηλώσεις σαν κι αυτή που αναφέρατε. Είναι ένα θέμα το οποίο είχα αναδείξει σε πλήθος παρεμβάσεων μου όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας ήδη έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο για την αποσυμφόρηση των περιοχών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, με τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών ασύλου και πρώτης υποδοχής. Αντίστοιχα, η Ελλάδα θα πάψει να είναι η χώρα που δεν περιφρουρεί τα σύνορά της χώρας ή η χώρα στην οποία οποιοσδήποτε έρχεται και παραμένει για μακρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, διεκδικούμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ όχι μόνο την οικονομική ενίσχυση αλλά και την πολιτική ενίσχυση. Γιατί πιστεύουμε ότι ο ίσος καταμερισμός των βαρών που φέρουν αυτά τα ζητήματα, θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και  της ευρωπαϊκής συνοχής».

Το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., πιστεύετε ότι θα έχει αρνητικές  επιπτώσεις για την χώρα μας;

«Με την ανάληψη των καθηκόντων Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Μπόρις Τζόνσον, το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit είναι πιο πιθανό από ποτέ. Η Ελλάδα οργανώνεται, ώστε να είναι έτοιμη για την αντιμετώπισή του σε κάθε επίπεδο που αφορά τη ζωή των πολιτών και τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων. Μην ξεχνάτε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εκτείνονται πέραν του εμπορίου στους κλάδους του τουρισμού, της ναυτιλίας, των επενδύσεων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο θα επηρεαστούν οι Έλληνες πολίτες είναι  ότι το 2018, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των Ελλήνων που απέκτησαν Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) από το 2002 έως σήμερα ανέρχεται στους 115.000, οι εταιρείες που έχουν διευθυντή με ελληνική καταγωγή φθάνουν στο αριθμό των 38.000 ατόμων ενώ οι φοιτητές που σπουδάζουν ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο αριθμούν περίπου τους 10.000. Άρα αντιλαμβάνεστε πόση μεγάλη σημασία έχει ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης του Brexit και αυτό είναι κάτι που ήδη έχουμε κάνει με ένα εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο 128 δράσεων για τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπουργείων».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *