Saturday , 4 May 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Έφυγε και η «Ομπρέλα» του Τσακαλώτου μετά τον Στέφανο Τζουμάκα – Κασσελάκης: Παραδώστε τις έδρες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαλύεται. Μετά τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του άρχισαν οι πρώτες σημαντικές αποχωρήσεις.

Οι αποχωρήσεις
Νωρίς το απόγευμα η τάση «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου με 45 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με μία ιδιαίτερα σκληρό κείμενο αποχαιρετά τον ΣΥΡΙΖΑ η «Ομπρέλα» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη και τη νέα ηγεσία του κόμματος. «Η νέα ηγεσία του κόμματος, υποσχέθηκε με ένα πρωτόγονο τρόπο να τα αλλάξει όλα. Η υπόσχεση αυτή συνοδεύτηκε, όμως, με την παλιά συνταγή της ήττας. Και ενώ με αυταρχισμό ξηλώνει χωρίς διαδικασίες πρόσωπα, ακόμα και αυτά της διεύρυνσης, κρατάει ως κόρη οφθαλμού τη διαρκή και βίαιη μετάλλαξη, αυτή ακριβώς που οδήγησε σε διαρκείς ήττες και σε απώλεια», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της. «Επειδή εμείς αισθανόμαστε την ιστορική ευθύνη. Επειδή επιμένουμε αριστερά και το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, δεν μπορούμε πλέον να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος. Εμείς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής – ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι θέμα συνείδησης και ευθύνης» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Έξοδος και για τον Στέφανο Τζουμάκα
Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε νωρίτερα και ο Στέφανος Τζουμάκας καταθέτοντας πολυσέλιδη δήλωση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Τζουμάκας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα στελέχη (μαζί με Φίλη, Σκουρλέτη, ο οποίος αποχώρησε και Βίτσα), που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή. Στην επιστολή του ο κ. Τζουμάκας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις από το προεδρείο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Τζουμάκας αναφέρει πως «η χθεσινή συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ονομαστεί οτιδήποτε άλλο εκτός από Συνεδρίαση ΚΕ Προοδευτικού Κόμματος. Πρωτοφανής πολιτική κατάπτωση. Το θράσος και η απάτη ξεπέρασαν κάθε όριο στην ομιλία των εκπροσώπων των εναπομεινάντων. Αποτελεί όνειδος για την πολιτική και τη Δημοκρατία αυτό το ετερόκλητο συνονθύλευμα που οδηγείται σε μία Νέα Δεξιά και λεγόταν ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ», λέει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός στη μακροσκελή επιστολή αποχώρησής του.

«Παραδώστε τις βουλευτικές έδρες»
Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τους αποχωρήσαντες βουλευτές Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα να παραδώσουν άμεσα τις βουλευτικές τους έδρες ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει πλέον λόγος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους. Σεβαστείτε τον κώδικα δεοντολογίας» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Έφη Αχτσιόγλου παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον πρόεδρο του κόμματος. Επίσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει η ομάδα Τεμπονέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *