Wednesday , 1 May 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Η Όλγα Γεροβασίλη στη… μάχη της προεδρίας – Ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά της

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η Όλγα Γεροβασίλη αναμένεται να ανακοινώσει στην ομιλία της, σήμερα το απόγευμα, στο Συνέδριο την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος, διεκδικώντας την προεδρία απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη στις νέες εσωκομματικές εκλογές για τις οποίες όπως όλα δείχνουν οι κάλπες θα στηθούν στις 10 Μαρτίου.

Επικρατέστερη πρόταση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα της αντιπροέδρου της Βουλής είχε ακουστεί και πριν από μερικά 24ωρα ως μεταβατικής προέδρου σε περίπτωση που γινόταν πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη από την Κεντρική Επιτροπή. Αρκετοί επίσης είχαν προτείνει στην Όλγα Γεροβασίλη το ρόλο της μεταβατικής προέδρου και μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ενόψει της ομιλίας της η αντιπρόεδρος της Βουλής συνομιλεί με τα κορυφαία στελέχη και βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις. Χτες το βράδυ, στα πηγαδάκια του Συνεδρίου -αλλά και αργότερα- ακούστηκαν τα ονόματα των Διονύση Τεμπονέρα, Παύλου Πολάκη, Νικόλα Φαραντούρη και του Νίκου Παππά.

Πιθανοί υποψήφιοι

Ήδη, ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε ότι δεν θα δηλώσει υποψηφιότητα, ενώ και ο Σωκράτης Φάμελλος, το όνομα του οποίου ακούστηκε ως πιθανού υποψηφίου, δεν φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μιλήσει αύριο το βράδυ. Δεν θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για ενότητα και ηρεμία. Η σημερινή μέρα θα δώσει εικόνα και κατεύθυνση για το πού πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θέμα των υποψηφιοτήτων. Το ερώτημα που τίθεται είναι για τη δυνατότητα συνύπαρξης μετά τις νέες εκλογές ή για το αν θα επέλθει νέα διάσπαση, πιθανόν εξίσου ηχηρή με εκείνη της αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου, η οποία κατέληξε στην ίδρυση του κόμματος της Νέας Αριστεράς. Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης επιμένει σε όλες τις τοποθετήσεις του να αναφέρεται σε κόμμα λαϊκής βάσης, η οποία θα καθορίζει τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων.

Εσωκομματικές ζυμώσεις
O Διονύσης Τεμπονέρας είχε συνάντηση με την Όλγα Γεροβασίλη, και σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια είχε επικοινωνία και με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα και ενδεχομένως αυτό που συζητιέται ιδιαίτερα είναι να υπάρξει ένας αντίπαλος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός. Όλες οι πλευρές αυτή την ώρα σταθμίζουν τις κινήσεις τους μετά τον αιφνιδιασμό του Αλέξη Τσίπρα και τις βολές κατά Κασσελάκη. Οι ενδιαφερόμενοι χτίζουν για την προεδρία συμμαχίες, ζητούν και αναζητούν πρόσωπα που θα βγουν μπροστά και να τους στηρίξουν. Ο κ. Κασσελάκης καταστρώνει την δική του στρατηγική και υπογραμμίζει ότι η δύναμή του είναι τα μέλη του κόμματος.

Στήριξη από τους «προεδρικούς» εποχής Τσίπρα
Όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου η Όλγα Γεροβασίλη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την υποστήριξη ενός μεγάλου κομματιού, των παραδοσιακών στελεχών της Κουμουνδούρου, από αυτό που ονομάζαμε στο παρελθόν, επί ηγεσίας Τσίπρα, προεδρικούς. Παρότι συζητιούνται ακόμη άλλα ονόματα για την ηγεσία, που θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τον Στέφανο Κασσελάκη, αυτή τη στιγμή προκύπτει σχεδόν με βεβαιότητα μόνο η υποψηφιότητα της κ. Γεροβασίλη. Δεύτερο ζητούμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ημερομηνία της κάλπης. Ο πρόεδρος του κόμματος έδειξε τετραπλή κάλπη σε δύο εβδομάδες από τώρα, για νομαρχιακές οργανώσεις μελών κεντρική επιτροπή και εκλογή προέδρου. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή μέρα με τις τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών και φυσικά η αυριανή, Κυριακή, που θα γίνουν οι ψηφοφορίες από την πλευρά των συνέδρων είναι ημέρες κόμβικές για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *