Friday , 29 March 2024

Συστάσεις Κ.Τσιάρα από τη Θεσσαλονίκη για ψυχραιμία, σοβαρότητα και αξιοπρέπεια στο δημόσιο λόγο για τις υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων

«Χρειάζεται ψυχραιμία, σοβαρότητα και αξιοπρέπεια από όλους όσοι για κάποιο λόγο έχουν δημόσιο λόγο» δήλωσε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που τον καλούσε να πάρει πρωτοβουλίες αναφορικά με δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο υπερβολικής δημοσιότητας μέσω τηλεοπτικών εκπομπών – ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την κακοποίηση ανηλίκων- και στις οποίες εκδηλώνονται ακόμη και φραστικές επιθέσεις από συνηγόρους σε βάρος δικαστικών λειτουργών.

«Η όποια κριτική που μπορεί να ασκηθεί απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική. Είναι αδιανόητο να υπάρχει δευτερογενής θυματοποίηση όλων αυτών των ανθρώπων που έχουν κακοποιηθεί σε έναν πρότερο χρόνο και να γίνονται αντικείμενο μίας δημοσιοποίησης, η οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχει» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, απευθυνόμενη στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ υπενθύμισε πως και η ίδια Δικαιοσύνη, διά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, έχει ήδη αναδείξει αυτό το ζήτημα.

Προτεραιότητα η προστασία των ανηλίκων

Σε ερώτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα κακοποιημένα παιδιά και κατά πόσο μπορούν να συνδεθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης με όλους τους φορείς που απασχολούνται με το ευαίσθητο αυτό θέμα, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι αυτό είναι εφικτό, τονίζοντας ότι η προσπάθεια κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Έχουμε αναδείξει την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στα ανήλικα ως μία από τις μείζονες προτεραιότητες που αυτή τη στιγμή έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το κάναμε με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και με νομοθετικές πρωτοβουλίες που πραγματικά δείχνουν ότι η όποια κακουργηματική συμπεριφορά απέναντι σε ανήλικα παιδιά δεν μπορεί παρά να τιμωρείται με τις ύψιστες ποινές».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *