Tuesday , 7 May 2024

Σωματείο ίδρυσαν οι ελληνικές εταιρίες που παρέχουν εξοπλισμό και λογισμικό στα πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας

Του Γ.Κατσιάνη

Στην ίδρυση σωματείου προχώρησαν 21 ελληνικές εταιρίες που παρέχουν εξοπλισμό, υποδομές, συστήματα, λογισμικό και υπηρεσίες στα πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας.

Το σωματείο εταιριών υποστήριξης πρατηρίων υγρών καυσίμων και ενέργειας (ΣΕΥΠΥΚΕ) αντιπροσωπεύει το 90% του συνολικού δικτύου των 5.500 πρατηρίων της χώρας.

Μεταξύ των στόχων του ΣΕΥΠΥΚΕ είναι ο ορισμός ενός θεσμικού φορέα που θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της αγοράς και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης (υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Μεταφορών, ΑΑΔΕ, τελωνεία, περιφέρειες).

“Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που καταγράφεται συλλήβδην απαξίωση του κλάδου, κακοχαρακτηρισμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν και απόλυτη απαξίωση των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για τη συστράτευση της Πολιτείας με όλους τους υγιείς παράγοντες της αγοράς”, τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ιδρυτική διακήρυξη του σωματείου.

Επιπλέον, μερικές από τις βασικές θέσεις του ΣΕΥΠΥΚΕ είναι η άμεση αναμόρφωση του βασικού νόμου (Φ2-1617) των εισροών-εκροών καθώς και της συμπληρωματικής νομοθεσίας για την πλήρη αποσαφήνιση του τρόπου λειτουργίας και αντίστοιχα και των σημείων ελέγχου, η πιστοποίηση των συστημάτων εισροών-εκροών και η συμμετοχή των πρατηρίων σε επιδοτούμενες δράσεις.

“Έχουμε την αυστηρότερη νομοθεσία για τα σχετικά με τη νοθεία ή λαθρεμπόριο φαινόμενα αλλά καθώς σημειώνεται στείρα προσήλωση στον τύπο και όχι στην ουσία του νόμου, έχουμε δυστυχώς ως τώρα αμφιλεγόμενη συνεισφορά σε επίπεδο βασικής-πραγματικής στόχευσης καθώς τα φαινόμενα παραβατικότητας φαίνεται να ανθούν και είναι διάχυτη η ανασφάλεια σε πρατηριούχους και εταιρίες εγκαταστάτες, αναφορικά με την έκθεση τους στον κίνδυνο επιβολής προστίμων που αφορούν ξεκάθαρα σε διαδικαστικού τύπου θέματα ή/και αστοχίες ή λάθη που ουδόλως όμως σχετίζονται με πραγματικά φαινόμενα παραβατικότητας”, καταλήγει η ιδρυτική διακήρυξη του ΣΕΥΠΚΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *