Tuesday , 19 March 2024

Σύνδεση Θεσσαλονίκης με Σποράδες ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης στις συναντήσεις του με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον ΥφΥΜΑΘ, Σταύρο Καλαφάτη

“Η Θεσσαλονίκη ως μητροπολιτικό κέντρο της Βορείου Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων συνολικά πρέπει να έχει κομβικό ρόλο στις θαλάσσιες μεταφορές”, τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίουκαι γνωστοποίησε ότι στον σχεδιασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι η μόνιμη και σταθερή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Αιγαίο. “Αυτό – όπως πρόσθεσε ο κ.Πλακιωτάκης – θα συνδυαστεί με τη δρομολόγηση νέων πλοίων, σύμφωνων με τους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες και κανονισμούς”, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα προκηρυχθεί νέα επιδοτούμενη γραμμή που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες με γρήγορο πλοίο -επιβατικό οχηματαγωγό. “Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι της πόλης, της Βορείου Ελλάδος, θα μπορούν με απευθείας σύνδεση να επισκεφθούν τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο. Αυτό θα βοηθήσει σε τουριστικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο τόσο τους νησιώτες όσο και τη Θεσσαλονίκη”, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΘ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Η επιτυχία, η ανάπτυξη, η εξέλιξη της πόλης είναι πάντα στη θάλασσα, είναι  στο λιμάνι”, ανέφερε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί με την ανακοίνωση από μέρους του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Βόρειες Σποράδες ικανοποιείται ένα αίτημα της αυτοδιοίκησης και των φορέων της πόλης.
Συγχρόνως, ο κ. Ζέρβας σημείωσε πως αναλήφθηκαν δεσμεύσεις από τον Υπουργό για έργα στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, για την έκτη προβλήτα και την αξιοποίηση του επιβατικού σταθμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής αναφορά σε θέματα συνεργασίας Δήμου, Υπουργείου και ΟΛΘ για την αξιοποίηση της πρώτης προβλήτας και των κτιρίων που έχουν παραχωρηθεί στη χρήση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τον Υπουργό  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ενώ από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης στη συνάντηση συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη και ο Γενικός Γραμματέας Ευθύμης Φωτόπουλος.

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη

Ο κ.Πλακιωτάκης συναντήθηκε, επίσης, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών (με αρμοδιότητες σε θέματα Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, με τον οποίον συζήτησαν ζητήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Αιγαίου, θέματα λιμενικής πολιτικής και περαιτέρω ανάπτυξης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης καθώς και των λιμανιών της Μακεδονίας και της Θράκης.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε:

«Είχα τη χαρά να υποδεχθώ έναν πολύ καλό φίλο και συνάδελφο τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη με τον οποίο συζητήσαμε για θέματα κυρίως της αρμοδιότητάς του. Μετά από στενή συνεργασία και ύστερα από συστηματική δουλειά,  καταλήξαμε σε μια σημαντική απόφαση: Η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Αιγαίου θα παραμείνει και θα επεκταθεί περαιτέρω με την ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες. Συζητήσαμε επίσης για θέματα της λιμενικής πολιτικής. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η αναβάθμιση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά καλό βαθμό με το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα υψηλό τόσο για το λιμάνι της Καβάλας όσο και της Αλεξανδρούπολης. Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για την ενίσχυση και αναβάθμισή του για την ανάπτυξη και σημειώθηκε το ότι το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά κάτι το οποίο έχει βαρύνουσα σημασία για την ανάπτυξη όχι  μόνο για το λιμάνι, αλλά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης και για την ευρύτερη περιοχή. Θα αναδειχθεί έτσι σε έναν πραγματικό πυλώνα, έναν κόμβο ανάπτυξης που τόσο πολύ ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα. Ευχαριστώ πάρα πολύ, για μια ακόμη φορά τον εξαιρετικό φίλο για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε, έχουμε και θα έχουμε και στο εξής».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε από την πλευρά του:

«Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο, τον Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Σταύρο Καλαφάτη με τον οποίο διαχρονικά έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Και βεβαίως είχαμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας και σε θέματα λιμενικών υποδομών και βεβαίως στα θέματα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Η διασφάλιση της σταθερής και απρόσκοπτης σύνδεσης ανάμεσα στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνέχεια του εθνικού χώρου αλλά και βασική πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Στα πλαίσια αυτά ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αυξήσαμε το κονδύλι των αγόνων γραμμών απ΄τα 90 εκατομμύρια ευρώ το 2019 στα 138 εκατομμύρια το 2021. Με αυτό τον τρόπο τι πετύχαμε; Αυξήθηκαν κατά 24 οι άγονες γραμμές, δημιουργώντας ένα ισχυρό ακτοπλοϊκό δίκτυο και στο βορειοανατολικό αλλά και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, διασφαλίζοντας επαρκή πρόσβαση και στους νησιώτες μας αλλά και στους επισκέπτες με σύγχρονο ακτοπλοϊκό δίκτυο αλλά και σύγχρονες μεταφορικές υπηρεσίες.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν θεωρούμε ότι Ελλάδα είναι μόνο Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη ως μητρόπολη της Βορείου Ελλάδος και των Βαλκανίων δικαιούται να έχει κομβικό ρόλο στις θαλάσσιες μεταφορές. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε και ο Υπουργός, είναι ήδη δρομολογημένη η γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το βορειοανατολικό Αιγαίο και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την προκήρυξη μιας νέας επιδοτούμενης γραμμής που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες. Τρία δρομολόγια την εβδομάδα με έναρξη από 1η Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου. Επομένως, οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδος θα έχουν απευθείας πρόσβαση προς τις Σποράδες με ένα γρήγορο επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο και με αυτό τον τρόπο επικυρώνεται ο κεντρικός ρόλος που μπορεί να παίξει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Με αυτό τον τρόπο και διασφαλίζουμε άριστες ακτοπλοϊκές συνδέσεις δημιουργώντας ένα πλέγμα αναβάθμισης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε επίπεδο Θεσσαλονίκης και βέβαια άριστες μεταφορικές υπηρεσίες και για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας και της πόλεως αλλά και φυσικά τους νησιώτες μας. Τώρα, σε επίπεδο λιμενικών υποδομών, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο και καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των λιμενικών υποδομών της χώρας μας. Ήδη είναι σε εξέλιξη τρεις διεθνείς διαγωνισμοί αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων της χώρας μας Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας με πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώριους και εξωχώριους επενδυτικούς ομίλους γεγονός που πιστοποιεί και την ορθότητα της πολιτικής μας επιλογής για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων της χώρας αλλά και γενικότερα την αναβάθμιση και τις δυνατότητες αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων μας. Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχω να πω ότι είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που το επενδυτικό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη. Ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη η πρώτη φάση των υποχρεωτικών επενδύσεων είναι στο τελευταίο στάδιο ανάδειξης αναδόχου, επομένως πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες μετατρέποντας με αυτόν τον τρόπο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όχι μόνο εμπορευματικό κόμβο των Βαλκανίων αλλά και συνολικά της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και βεβαίως είναι αντιληπτό ότι τα οφέλη τόσο για την τοπική οικονομία, τοπική απασχόληση αλλά και συνολικά για την εθνική μας οικονομία θα είναι πάρα πολλά». 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *