Tuesday , 23 April 2024

“Σύννεφα” στον Τουρισμό λόγω ελλείψεων προσωπικού στις αεροπορικές εταιρείες-Ουρές και ταλαιπωρία στα αεροδρόμια Γερμανίας και Βρετανίας

Με μπόλικη…υπομονή θα πρέπει να γεμίζουν τις αποσκευές τους όσοι Ευρωπαίοι -και όχι μόνο – πολίτες επιλέξουν να μεταβούν στον τόπο των διακοπών τους με αεροπλάνο, καθώς μεγάλος αριθμός αεροπορικών εταιρειών έχει σημαντικές ελλείψεις προσωπικού μετά τις περικοπές θέσεων και τις αναστολές εργασίας που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και που είχαν ως αποτέλεσμα και την αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού μεγάλους μέρους του παλαιότερου προσωπικού τους. Το θέμα απασχολεί ήδη τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και τους Έλληνες ξενοδόχους που προσβλέπουν μεν σε μια καλύτερη σεζόν από την περσινή αλλά δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα φτάσουν όντως όλοι οι αναμενόμενοι επισκέπτες λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς, υπάρχει μεν καλή κινητικότητα για κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερς ή ακόμη και τακτικές, λόγω των ελλείψεων προσωπικού που έχουν αρκετές αεροπορικές εταιρείες, όπως η KLM, Easy Jet, Bristish Airways και τα αεροπλάνα της TUI.

Μόνο, δε, στη Γερμανία, όπως δημοσιεύει η Deutsche Welle, τα συμβούλια των εργαζόμενων στα αεροδρόμια υπολογίζουν ότι σε παγγερμανικό επίπεδο λείπουν 5.500 άτομα και φέτος τα ταξίδια για διακοπές με το αεροπλάνο θα εξελίσσονται σε γερή δοκιμασία για τα νεύρα, τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους παρόχους υπηρεσιών, λόγω του ότι “υπάρχει έλλειψη προσωπικού, από τον έλεγχο των επιβατών και τη διαχείριση επιβατών έως τους αεροσυνοδούς. Παντού λείπουν άνθρωποι, γιατί κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναζήτησαν απασχόληση αλλού. «Σε ολόκληρη την αλυσίδα της διαδικασίας στα αεροδρόμια λείπουν πάροχοι που ασχολούνται με τους επιβάτες. Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό εδάφους λείπει το 20% σε σχέση με αυτό που απασχολούνταν προ κορωνοϊού. Κι αυτό στις ώρες αιχμής μπορεί να οδηγήσει σε μακριές ουρές ειδικά στο check-in, κατά τη φόρτωση των βαλιτσών και τον έλεγχο ασφάλειας εναέριας κυκλοφορίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Αεροδρομίων ADV, Ραλφ Μπάιζελ. Συνωστισμός, ουρές και ταλαιπωρία των επιβατών καταγράφονται ήδη στα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ, του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Βρετανία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων και υπερπλήρεις επιβατικούς τερματικούς σταθμούς, λόγω της έλλειψης εκπαιδευμένου προσωπικού, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει γυρίσει την πλάτη στον κλάδο. Λόγω έλλειψης αεροσυνοδών, μάλιστα, η αεροπορική εταιρεία Easy Jet θα αφαιρέσει αυτό το καλοκαίρι στον βρετανικό στόλο της από όλα τα αεροσκάφη της Airbus A319 την πίσω σειρά καθισμάτων, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί τρεις αντί για τέσσερις αεροσυνοδούς καμπίνας για τους υπόλοιπους 150 επιβάτες….

(Σημείωση: Η συνημμένη φωτογραφία είναι πολύ πρόσφατη από βρετανικό αεροδρόμιο, όπως δημοσιεύτηκε από την Guardian)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *