Thursday , 2 May 2024

Σ. Τσιόδρας: Πολύ κάτω του 0,5 ο δείκτης «R0» στην Ελλάδα- 146 οι νεκροί και έξι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Την ικανοποίησή του για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στον δείκτη μεταδοτικότητας του κορωνοϊού (R0), εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως στη χώρα μας είναι κάτω από 0,5. 

Το R0 σημαίνει σε πόσα άτομα μπορεί κάποιος να μεταδώσει τη νόσο, ενώ όπως είχε εξηγήσει ο κ. Τσιόδρας αποτελεί την «πυξίδα» στην πορεία της επιδημίας. Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως «πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι καθώς και να έχουμε μια στρατηγική που περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία».

Εν τω μεταξύ, συνολικά 2.632 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 146, καθώς καταγράφηκε ο θάνατος δύο ακόμη ασθενών. 

Από το σύνολο των κρουσμάτων, το 22.6% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό.

Χθες είχαν ανακοινωθεί 2.626 κρούσματα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 80.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από τους ασθενείς (έξι επιπλέον), 35 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωλημένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Το 23.0% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 81 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες και κατά πόσο οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη μη διασπορά του ιού, ο κ. Τσιόδρας τις χαρακτήρισε αβέβαιες.

Όπως είπε «υπάρχει μια μείωση της διασποράς το καλοκαίρι, μελετώντας άλλους ιούς, της τάξεως του 20-30% αλλά δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του ιού και γι ένα άλλο λόγο, ότι θα μπορεί να υπάρξει εισαγωγή από μια άλλη χώρα όπου υπάρχει έξαρση του ιού. Είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για αυτό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *