Thursday , 2 May 2024

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πότε εκπνέει η προθεσμία – Ποια τα πρόστιμα

Στις 29 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για τα Τέλη Κυκλοφορίας 2024, ενώ έχει πλέον αλλάξει και το σύστημα επιβολής προστίμων.

Πώς να τα πληρώσετε
Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για να πληρώσουν τα Τέλη θα πρέπει να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο και στη συνέχεια μπορούν:
-Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
-Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
-Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Τα πρόστιμα
Μέχρι τις ανακοινώσεις για την αλλαγή στο σύστημα επιβολής προστίμων για την εκπρόθεσμη πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας 2024, ισχύει ότι:
-Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
-Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
-Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Ψηφιακή ακινησία
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που προσανατολίζονταν να θέσουν σε ακινησία το αυτοκίνητό τους, μην πληρώνοντας τα Τέλη, μπορούν να το κάνουν και φέτος με ηλεκτρονικό τρόπο, εντός της προθεσμίας που έχει δοθεί, για να πληρωθούν. Βέβαια, δεν θα έχουν το περσινό «μπόνους», όπου για δυο μήνες, μέχρι το Φεβρουάριο, οπότε και έληγε η παράταση, είχαν τη δυνατότητα, «αχρεωστήτως», να κυκλοφορούν. Μάλιστα, έτσι, περίπου 130.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κυκλοφορούσαν νόμιμα κι εν συνεχεία έθεσαν τα οχήματά τους σε ακινησία. Πολλοί από αυτούς αξιοποίησαν τη δυνατότητα που δίνει κάθε χρόνο το ΥΠΕΘΟ για Τέλη με το μήνα, προχωρώντας σε άρση της ακινησίας για κάποιους μήνες του έτους με αναλογικά Τέλη Κυκλοφορίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *