Friday , 29 March 2024

Τέλος στα capital controls το Φθινόπωρο εισηγείται η ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. «Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας εισηγήθηκε στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος με γνώση του θέματος. «Αναμένω ότι αυτό θα γίνει τους δυο πρώτους μήνες του φθινοπώρου», πρόσθεσε.

Η ΤτΕ διενεργεί μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων από την κίνηση αυτή, την οποία θα αποστείλει στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Στη συνέχεια, εναπόκειται στην κυβέρνηση να καταθέσει τη νομοθεσία στο κοινοβούλιο, δήλωσε η ίδια πηγή. Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της πλήρους άρσης των capital controls, πιστεύοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα δώσει νέα πνοή στην ελληνική οικονομία. H προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε διαδοχικά βήματα για τη χαλάρωση των περιορισμών, αλλά είχε αποφύγει την πλήρη άρση.

Στις 12 Ιουλίου ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο διοικητής της ΤτΕ είχε σχολιάσει για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίου: «Θεωρούμε ότι πλέον δεν έχουν χρησιμότητα». Παράλληλα είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να εφαρμοστούν όλες οι δυνατές λύσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ενώ είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *