Tuesday , 30 April 2024

Τέμπη: Ένας χρόνος μετά την εθνική τραγωδία – Συγγενείς των 57 αδικοχαμένων και η κοινή γνώμη ακόμη περιμένουν απαντήσεις

Τέμπη, 28 Φεβρουαρίου 2023 σταμάτησε ο χρόνος για τους 57 αδικοχαμένους συνανθρώπους μας και για τις οικογένειές τους. Εκείνο το «μαύρο» βράδυ οι ζωές τους διαλύθηκαν στις ράγες της κοιλάδας των Τεμπών. Ένα χρόνο μετά γονείς και συγγενείς των ανθρώπων που… χάθηκαν ακόμη περιμένουν να μάθουν τί έφταιξε και πώς φτάσαμε στο τραγικό αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

57 φορές θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες
Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και οι συγγενείς των αδικοχαμένων, νέων ανθρώπων, ζητούν δικαίωση. Καταγγέλλουν μία σειρά από λάθη και παραλείψεις που -όπως υποστηρίζουν- οδηγούν σε συγκάλυψη του εγκλήματος. Με εκδηλώσεις, πορείες, απεργίες και κινητοποιήσεις η κοινή γνώμη ζητά απαντήσεις και τιμά τη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος . Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου αύριο 57 φορές θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της χώρας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Άλλαξε το σιδηροδρομικό δίκτυο;
«Στην ίδια δύσκολη κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται ο σιδηρόδρομος ένα χρόνο μετά τα Τέμπη», υποστηρίζουν μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχουν διορίσει οικογένειες θυμάτων των Τεμπών. Η επιτροπή παρέδωσε το τελικό της πόρισμα (92 σελίδων) στην ανακριτή που διερευνά τη σιδηροδρομική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Και όπως εξήγησαν, τα στοιχεία από τη διερεύνηση της τραγωδίας και όσα συμβαίνουν από τότε μέχρι σήμερα δείχνουν «συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στο σιδηρόδρομο και αυτό δεν έχει αλλάξει στον ένα χρόνο που πέρασε». Ο σιδηρόδρομος σήμερα «δεν είναι ασφαλής όπως θα θέλαμε να είναι. Είμαστε πολύ κοντά σε αυτά που ήμασταν ένα χρόνο νωρίτερα» είπε ο κ. Κώστας Λακαφώσης ένα από τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Τα μέλη της επιτροπής υποστήριξαν πως ακόμα και σήμερα δεν τηρούνται οι κανονισμοί ραδιοτηλεφωνίας στο ελληνικό σιδηρόδρομο επειδή «δεν ελέγχονται». Επιπλέον, «δεν έχει γίνει επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας (ΓΚΚ) και των λοιπών κανονισμών λειτουργίας. Είναι ενδεικτικό πως ακόμα στον ΓΚΚ αναφέρεται ο μορσικός τηλέγραφος και πρόβλεψη με αποστολή αγγελιοφόρου στον επόμενο σταθμό αν δε μπορούν να επικοινωνήσουν οι σταθμάρχες και οι μηχανοδηγοί», αναφέρεται στο πόρισμά τους.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου
Ανθρώπινα λάθη, συστημικά ελλείμματα και διοικητικές παραλείψεις περιγράφονται στα ντοκουμέντα και στις μαρτυρίες που έχει συλλέξει ο ειδικός εφέτης ανακριτής για τα Τέμπη. Με νέα παρέμβαση η προϊσταμένη εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη ζητά από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας «να ερευνηθεί και να απαντηθεί κάθε ισχυρισμός και καταγγελία συγγενών θυμάτων». Κρίσιμα είναι τα κεφάλαια της ογκώδους δικογραφίας που περιλαμβάνουν τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων για την έκρηξη που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων, τις περιγραφές στις μηνύσεις των θυμάτων καθώς και τις απολογίες των στελεχών του ΟΣΕ για τις ελλείψεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ένα χρόνο μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με απολογισμό 57 νεκρούς, ο κύκλος των κατηγορουμένων στην υπόθεση συνεχώς διευρύνεται και οι απαντήσεις στα ερωτήματα ακόμη αναμένονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *